Иракският съвет прие временната конституция

Членовете на Преходния управляващ съвет на Ирак постигнаха в понеделник призори споразумение по времената конституция, която трябва официално да бъде подписана в сряда, съобщиха осведомителните агенции.

След няколко дни разговори членовете на съвета преодоляха различията си по такива въпроси като ролята на исляма, статута на кюрдските райони и правата на жените.

Проектоконституцията признава исляма като един от източниците на закона, но не и единствения и предвижда автономия на кюрдското малцинство.

Очаква се главният американски граждански администратор в Ирак Пол Бремър да подпише документа в сряда.

Този основен закон ще ръководи Ирак през преходния период до произвеждането на общите избори, предвидени за края на тази или началото на следващата година.

Временната конституция признава исляма за официална религия и "източник на законодателство" в Ирак и предвижда законите да се придържат към исляма като религия на мнозинството иракчани.

За такъв статут на мюсюлманската религия настояваха шиитите, които съставляват 60 от населението на Ирак. В петък неколцина шиити, членове на съвета, напуснаха разгневени дебатите поради отхвърлянето на постановката, че разводите и наследството са предмет на религиозното право. Друг спорен момент бе статутът на жените.

Преговорите за одобряване на временния основен закон на Ирак преминаха на Пол Бремър. Досега той неколкократно бе давал знаци, че ако ислямът залегне като главна основа в иракската конституция, той ще наложи вето върху проекта.

Временната конституция ще ръководи действията на временното иракско правителство, което на 30 юни трябва да поеме властта от оглавяваната от САЩ администрация на страната. Тя ще бъде подписана в сряда, когато приключи шиитския тъжен празник ашура, тоест траур за внука на пророка Мохамед - Хюсеин, загинал като мъченик през 680 г. в сражение край Кербала.

По думите на Интифад Канбар, говорител на члена на Преходния управляващ съвет Ахмад Чалаби, одобрената временна конституция на Ирак предвижда равноправие на всички граждани, 25 процента отместата в законодателните събрания са за жени. Съгласно документа на територията на Ирак ще действа принципът на федерализма.

Според представители на коалицията съгласуваният текст предвижда баланс между ролята на исляма и индивидуалните права и демократичните принципи, отбелязва Би Би Си. Документът бе завършен два дни след крайния срок.

Посоченият от коалицията Преходен управляващ съвет трябваше да реши какъв тип страна искат да бъде Ирак след края на окупацията и предаването на властта.

Сред членовете на съвета има дълбоко разделение, което отразява разделението в иракското общество, което бе потискано десетилетия от Саддам Хюсеин, предаде кореспондентът на Би Би Си.

По отношение мястото на исляма и бъдещето на кюрдските райони бе постигнат класически компромис.

Интифад Канбар каза, че всички членове на съвета са се съгласили, че Ирак няма да бъде ислямска държава.

"Езикът на конституцията беше така подбран, че да не накърнява ислямската идентичност на мнозинството от хората, но и да не обижда останалите, както и да не създава впечатление, че това е ислямска държава", каза той.

Канбар каза, че макар в проекта да е възприета концепцията за федерална държава, въпросът за самоуправлението на кюрдското малцинство ще бъде решен финално от бъдещото избрано национално събрание.

Турското малцинство в Ирак проведе протестни демонстрации в знак на несъгласие с това, че конституцията не разглежда въпроса с неговия статут.

Документът предвижда Ирак да има президент, министър - председател и правителство. Ще има и харта на правата, която ще защитава свободата на словото и религиозното вероизповедание.

След провеждането на избори и учредяването на национално събрание ще бъде изготвена постоянната конституция на Ирак.

Споделяне

Още от Свят