Иракският съвет спира временно Ал Арабия и Ал Джазира

Иракският Преходен управляващ съвет е решил да закрие, поне временно, бюрата на сателитните арабски телевизионни канала Ал Арабия и Ал Джазира. Това съобщи говорител на председателя на Съвета Ахмад Чалаби, цитиран от АФП.

Говорителят на Чалаби посочи на пресконференция в Багдад, че Преходният управляващ съвет разглежда законовите възможности да затвори бюрата на двете телевизии, които често биват обвинявани в подклаждане на насилие и тероризъм. Той допълни, че затварянето на бюрата на двете телевизии ще бъде временно, но не даде повече подробности.

Самир ал-Сумаиди не потвърди съобщенията, че съветът планира да експулсира служителите на двете телевизии за един месец, като посочи, че точните мерки все още се обсъждат. Двете медии разгневиха иракските официални власти през последните седмици, като излъчиха кадри на маскирани мъже, призоваващи за атаки срещу окупационните сили, предаде Би Би Си.

Американците също критикуват двете телевизии за това, че отдават твърде голямо предимство на анти-американските атаки и дават форум на опозиционно настроените срещу съюзническата окупация.

Ал Джазира и Ал Арабия защитиха своите репортажи като казаха, че представят и двете гледни точки на случващото се.

Американският цивилен администратор на Ирак Пол Бремър трябва да одобри всяко действие срещу двата телевизионни канала.

Британският вестник Таймс цитира друг член на временното правителство, Мудхар Шаукат, който казва, че двата канала вдъхновяват за насилие. "Те показват мъже с маски, носещи оръжие и ги представят като "съпротива". Те не са съпротива, те са престъпници", посочва той.

По думите му отношението на съвета към двата тв канала се втвърдило след опита за покушение срещу един от членовете на съвета - Агила ал - Хасхими - през почивните дни.

Телевизия Ал Арабия, която е базирана в Дубай, а Ал Джазира - в Катар, имат огромни екипи от репортери в Ирак и си спечелиха много привърженици в арабския свят.

Междувременно американските сили убиха един човек при нападение в къща близо до Фалуджа, западно от Багдад.

Фалуджа е крепост за поддръжниците на сваления лидер Саддам Хюсеин и затова беше една от основните цели на американските атаки.

Още от Свят