Иракският журналист, хвърлил обувките си по Буш, е пуснат от затвора

Иракският журналист, който хвърли обувките си по бившия американски президент Джордж Буш, е освободен от затвора в Багдад, съобщи ББС във вторник.

Мунтазер аз Зейди, който се превърна в герой за арабския свят, първоначално бе осъден на три години затвор. Зейди, който нарече Буш "куче" през декември 2008 година, бе признат за виновен в нападение.

Впоследствие обаче тригодишната му присъда бе намалена на една година, тъй като имал чисто съдебно досие. За добро поведение Зейди бе освободен три месеца по-рано.

Зейди заяви, че в затвора е бил измъчван от висши служители в правителството, на които ще обяви имената по-късно. Роднини на 30-годишния журналист съобщиха, че той още се страхува за живота си.

"Аз съм свободен отново, но родната ми страна е все още един затвор", заяви Зейди пред репортери и добави, че очаква извинение от иракския премиер Нури ал Малики.

Според брат му Удай, цитиран от в. "Таймс", той бил инжектиран против волята си с неизвестни вещества. Лекарите обяснили на Удай, че с инжекциите лекуват брат му от мигрена и стрес. Всеки път, когато журналистът отказвал да бъде инжектиран, лекарите му обяснявали, че си знаят работата по-добре от него.

Освен принудителните инжекции Зейди бил изгарян с цигари зад ушите, носът и част от ребрата му били счупени. Той бил подлаган на тези мъчения заради отказа си да подпише извинително писмо до Буш и Малики.

Зейди възнамерява да основе правозащитна организация, твърди брат му. Той няма да се завърне към журналистическата практика, въпреки че продължава да получава заплата от телевизията, в която работеше. Няма и намерение да се занимава с политика.

Зейди работеше в базираната в Кайро телевизия "Ал Багдадия" и през декември 2008 година хвърли обувките си по Джордж Буш по време на прощалната му пресконференция в Ирак с думите "Това е прощална целувка от иракския народ, куче".

Хвърлянето на обувки в иракската култура е израз на висше презрение. Когато през 2003 г. американски морски пехотинци събориха голямата статуя на диктатора Саддам Хюсеин в Багдад, събралите се иракчани заудряха по нея с обувките си.

Споделяне

Още от Свят