Иракското правителство на път да се споразумее за бунтовете в Садр сити

До дни преходното правителство в Ирак може да постигне "пробив" в договарянето на споразумение за прекратяване на боевете в багдадския квартал Садр сити, контролиран от бойците на радикалния шиитски водач Моктада Садр, предаде Си Ен Ен.

Шейх Карим Бехати, който преговаря от името на Садр, също потвърди в сряда, че са близко до споразумение с представителите на правителството.

В същото време многонационалните сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари срещу скривалища на привърженици на терориста Абу Мусаб ал - Заркауи. Не се съобщава за жертви.

Ако бъде постигнато споразумение за Сдар сити, милициите на Садр ще предадат тежките си оръжия на иракските сили за сигурност в рамките на една седмица, е казал иракски политически източник.

След това иракските и американските сили ще претърсят района, за да установят дали условието е изпълнено.

Към момента не е ясно дали споразумението включва амнистия за бойците на Садр.

След повече от 3 часа разговори във вторник, двете преговарящи групи трябва да се срещнат отново в сряда, за да финализират договореностите.

В разговорите участват премиерът Ияд Алауи, държавният министър и съветник по националната сигурност Касим Дауд и вицепремиерът Бахрам Салих.

"Ако споразумението бъде финализирано, Армията на Махди ще предаде оръжията си на правителството и ще се преобразува в организация", поясни Бехати.

По думите му, движението на Садр е мирно и иска да се влее по мирен начин в иракското общество, независимо от ожесточените сблъсъци с американски и иракски сили в цял Ирак.

Садр и подчинената му Армия на Махди се противопоставят ожесточено на американското присъствие в Ирак.

Постигането на споразумение за Садр сити би намалило натиска върху временното иракско правителство, което даде картбланш на американските въздушни атаки в размирния район, довели да многочислени цивилни жертви.

Решаването на проблема с бунта на радикалните шиити освен това ще даде възможност усилията да бъдат насочени главно към справяне със ситуацията в сунитските градове фалуджа и Рамади, западно от Багдад.

Както иракското правителство, така и САЩ имат желание да стабилизират ситуацията в Ирак преди общите избори през януари, които са поставени на риск заради продължаващото насилие.

4 основни групи на съпротивата в Ирак Американски командири в Ирак са на мнение, че съпротивата в тази страна обхваща четири относително обособени групи, предаде Асошиейтед прес.

Първата група се състои от членове на сваления режим на Саддам Хюсеин. Тя е най-голяма и включва предимно иракски националисти. Повечето от тях преминали към съпротивата, след като бившият американски цивилен управител Пол Бремър им забрани да участват в политическия живот през май 2003 г. Според висши американски военни мнозина от тези хора биха подкрепили сегашното иракско правителство, ако им бъде предложена амнистия и щедро парично възнаграждение.

Втората група включва организациите Таухид уа Джихад начело с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, кюрдските радикални ислямисти от Ансар ал Ислам и последователи на консервативния ислям от Ансар ал Суна.

Другите две групи са поддръжниците на ислямската теокрация - иракчани, които искат управление, основано на ислямския закон, и Армията на Махди начело с радикалния духовник Моктада Садр - единствената бунтовническа група от шиитската общност в Ирак.

Още от Свят