Иран бил готов да възобнови преговорите за ядрената си програма

Иран е готов да възобнови преговорите за ядрената си програма с великите сили, заяви новият външен министър на страната Мохамад Джавад Зариф в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън. Това съобщават в неделя ирански медии, цитирани от световните агенции.

"Ислямска република Иран е готова да възобнови преговорите по точен график", посочил Зариф. По думите на министъра "съществуването на сериозна политическа воля /сред великите сили/ за признаване на законните ядрени права на Иран (...) ще бъде добър подход за решаването на този въпрос".

Аштън, която представлява в преговорите петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай) плюс Германия, телефонира вчера на Зариф, за да го поздрави за встъпването му в длъжност. В разговора тя изтъкна "твърдата си решимост за намиране на дипломатическо решение на въпроса за иранската ядрена програма", посочи говорител на Аштън.

По-рано досегашният ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЗИ) Ферейдун Абаси Давани заяви, че страната му разполага с около 18 000 центрофуги за обогатяване на уран, като над 10 000 са действащи. Така той потвърди данните, огласени през май от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"В началото на месец мордад (23 юли) имахме 17 000 центрофуги първо поколение, като 10 000 работят, а 7000 са готови да влязат в експлоатация", каза Давани, цитиран от агенция Исна, при предаването на правомощията си на Али Акбар Салехи, назначен от новия ирански президент Хасан Рохани да оглави ОАЗИ.

"Инсталирани са също около 1000 центрофуги второ поколение, които са готови да заработят", допълни той.

В доклада си през май МААЕ съобщи, че Иран има 17 600 инсталирани центрофуги, като 16 590 са първо поколение, а 1000 - второ.

САЩ и съюзниците им се опасяват, че Иран се опитва да създаде ядрени оръжия, а Техеран твърди, че ядрената му програма е с мирно предназначение. Новият президент Рохани се ангажира да следва политика на умереност и да намали напрежението в отношенията с външния свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?