Иран бил готов на преговори без предварителни условия

Иран бил готов на преговори без предварителни условия

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отхвърли във вторник призива на международната общност към Техеран да прекрати програмата за обогатяване на уран, съобщи ББС. Това стана по време на митинг, ден преди изтичането на крайния срок, даден от ООН на Иран.

Иран ще спре обогатяването на уран само след като държавите, които искат това, спрат да произвеждат ядрено гориво за собствени нужди, обяви Ахмадинеджад. Той заяви, че желае разговорите по иранската ядрена програма да продължат, но само ако бъдат премахнати предварителните условия, които се поставят.

Главният ирански преговарящ по темата Али Лариджани в момента води разговори с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена.

“Ние търсим начини за стартиране на преговорите”, заяви той във вторник. Иран най-вероятно ще бъде санкциониран от Съвета за сигурност към ООН, ако до сряда не преустанови обогатяването на ядрено гориво. В същото време шефът на МААЕ Мохамед Ел Барадей предупреди, че скоростта, с която Иран работи по своята ядрена програма, се увеличава.

Последната дума по въпроса за преговорите обаче има духовният лидер на страната аятолах Али Хаменей.

По-рано във вторник стана ясно, че САЩ са разработили програма за нападения срещу стратегически и военни обекти в Иран като аерогари, летища, пристанища, казарми, ракетни площадки, които са свързани с военната и гражданска инфраструктура на страната.

Кореспондентът на ББС по въпросите на сигурността коментира, че всички те ще бъдат извадени от строя в случай, че се установи, че Иран разработва ядрено оръжие или, че срещу американските сили в Ирак бъде извършено голямо нападение, подкрепяно директно от Техеран.

Споделяне

Още от Свят