Иран бил готов за преговори с ЕС за ядрената си програма след края на Рамазана

Турският външен министър Ахмет Давутоглу съобщи, че Иран е изразил готовност за преговори с ЕС по ядрената си програма след края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който приключва през първата половина на септември, предаде Ройтерс в неделя.

Преди работен обяд в Истанбул с иранския външен министър Манушер Мотаки и бразилския си колега Селсу Аморим Давутоглу подчерта, че Анкара се опитва да съживи международните преговори за иранската ядрена програма колкото се може по-скоро.

Западът се опасява, че иранската програма за обогатяване на уран цели създаване на ядрено оръжие, което Техеран отрича. Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън изпрати миналия месец писмо до иранския главен преговарящ Сайед Джалили с покана за подновяване на преговорите.

Господин Мотаки потвърди, че той подкрепя организиране на среща след Рамазана. Очевидно това зависи от хода на развитията, но никой не е срещу организирането на среща по принцип, посочи Давутоглу.

Колкото е възможнсо по-скоро ние се опитваме да подновим преговорите между Иран и групата 5+1 и ще направим всичко, което зависи от нас, за започване на техническите преговори колкото може по-скоро, добави Давутоглу.

Групата 5+1 включва петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания) плюс Германия.

Иран, Турция и Бразилия сключиха на 17 май в Техеран споразумение, предвиждащо размяна в Турция на 1200 килограма нискообогатен ирански уран срещу 120 килограма уран, обогатен до 20 процента, за техеранския изследователски реактор.

Световните сили обаче не  взеха под внимание тази иницатива и гласуваха за засилване на санкциите срещу Техеран заради подозрения, че Иран иска да се сдобие с ядрено оръжие. На 9 юни Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция със санкции срещу Иран заради ядрената му програма. Текстът бе подкрепен от 12 от 15-те страни членки на съвета, включително от петте постоянни - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Турция и Бразилия гласуваха против резолюцията, а Ливан се въздържа. Това бе четвъртата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност на ООН приема срещу Иран.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?