mediapool.bg Ти си това, което четеш

Иран дава достъп до всички ядрени обекти и намалява обогатяването на уран

16:45 | 14 юли 2015 | 0 коментара

Инспекторите на ООН ще получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти в Иран, като Техеран се ангажира за 10 години да намали с две трети броя на центрофугите си за обогатяване на уран. За сметка на това САЩ, ЕС и ООН ще вдигнат санкциите срещу Техеран, но е предвиден механизъм за бързото им връщане при необходимост.

Това е част от сделката между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия).

Споразумението няма да позволи на Иран да произвежда достатъчно материал за атомно оръжие за поне 10 години и ще наложи нови клаузи за проверки на иранските съоръжения, включително военни обекти.

Пробивът дойде след няколко ключови компромиса.

Иран се съгласи да бъде продължено наложеното му от ООН оръжейно ембарго за още пет години, въпреки че то може да приключи и по-рано, ако Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) категорично установи, че Иран не извършва никакви дейности, свързани с ядрени оръжия. Подобно условие беше поставено на ограниченията на ООН върху доставянето на балистични ракетни технологии на Техеран, което може да продължи още осем години, заявиха дипломати.

Друга важна договорка ще позволи на инспекторите на ООН да настояват за посещения в ирански военни обекти като част от своите задължения за наблюдение. Това е нещо, на което се противопоставяше върховният ирански водач аятолах Али Хаменей. Достъпът обаче не е гарантиран и може да се забави, което според критици на сделката може да даде на Техеран време за прикриване на забранена дейност, отбелязва Асошиейтед прес.

Документът от почти 100 страници предвижда Иран да има право да оспорва искането на ООН, а после арбитражен орган, включващ Иран и шестте световни сили, да се произнася по въпроса. МААЕ също така иска достъп, за да завърши отдавна осуетяваното разследване на минали оръжейни дейности на Иран, а САЩ казват, че сътрудничеството на Техеран е необходимо условие, за да бъдат отменени всички икономически санкции.

Значителни икономически ползи за Иран

Икономическите ползи за Иран може да са значителни. Очаква се страната да получи над 100 милиарда долара от замразени авоари в чужбина и да бъде отменено европейското петролно ембарго, както и да бъдат премахнати различни ограничения за ирански банки.

Споразумението съдържа пълен списък на иранските физически и юридически лица, санкциите срещу които подлежат на отменяне.

ЕС ще отмени всички ограничения и законодателни актове с техните допълнения, наложили свързани с ядрената програма икономически и финансови санкции срещу Иран, едновременно с потвърждаването от страна на МААЕ, че Иран изпълнява ядрените си задължения съгласно споразумението.

Строг контролен механизъм

Всички участници в преговорите между Иран и "шесторката", включително Европейският съюз, ще имат право на глас в съвместна комисията, която ще работи под ръководството на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини.

В нея ще влизат представители на Иран, на "шесторката" (Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Франция, Германия) и Могерини. Тя или посочено от нея лице ще съгласува работата на комисията. Решенията ще се вземат на принципа на консенсуса. Всеки участник ще има право само на един глас. Комисията ще се събира на всеки три месеца, както и по искане на някоя от страните. Срещите ѝ ще се провеждат в Ню Йорк, Виена или Женева.

Ако Техеран не изпълнява споразумението, големите сили могат да задвижат процедура по възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност срещу Иран - процес, който може да протече в рамките на 65 дни.

Споразумението за обогатяване на уран

Споразумението предвижда броят на центрофугите, използвани от Иран за обогатяване на уран, да бъде ограничен до 6000 в продължение на 10 години. В момента те са 19 000, отбелязва ДПА.

Иран ще може да употребява само по-стари модели, а не по-високопроизводителни нови центрофуги. Те обогатяват уран само до ниско ниво от около 4 процента, което е достатъчно за реакторно гориво - доста по-ниско от нивото от 90 процента, необходимо за бойни глави.

Съгласно сделката Иран значително ще намали запасите си от нискообогатен уран - от 12 тона до 300 килограма, като изнесе този материал в Русия.

Споразумението предвижда изследователският реактор в Арак да бъде реконструиран така, че да не произвежда плутоний като отпадъчен продукт, а заводът за обогатяване във Фордо да бъде превърнат в изследователски център.

Иран ще има възможност да извършва научноизследователска и развойна дейност с уран за високотехнологични центрофуги в първите 10 години на ядреното споразумение с големите сили, се казва в текста на споразумението, качен на сайта на руското външно министерство, отбелязва Ройтерс.

"Иран ще продължи да осъществява научноизследователска и развойна дейност, свързана с обогатяването, но по начин, който не дава възможност за натрупване на обогатен уран", посочва текстът. Научната и развойна дейност по отношение на урана ще включва само центрофуги IR-4, IR-5, IR-6 и IR-8, допълва той.

Мощността на реактора с тежка вода в Арак няма да превишава 20 мегавата. Параметрите на преконфигурацията на реактора ще се определят от международен консорциум, се казва в документа.

"Конструкцията на реактора трябва да е такава, че да минимизира производството на плутоний и да не допуска производство на оръжеен плутоний. Мощността на преконфигурирания реактор няма да надхвърля 20 мв", се посочва в споразумението.

Цялото отработен гориво от Арак ще се изнася извън Иран през цялото време на работа на реактора.

Още по темата
Още от Свят