Иран е по-слаб от САЩ във военен план затова залага на косвената конфронтация с тази суперсила

Иран е по-слаб от САЩ във военен план затова залага на косвената конфронтация с тази суперсила

Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените от САЩ сили в Ирак стана след години на подготовка за конфронтация с неговия враг - суперсила с по-голяма и по-модерна военна мощ.

Заливната държава разполага с повече от 500 000 души редовна армия, включително 125 000 членове на елитното ѝ звено - Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), се казва в миналогодишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания. Но международните санкции и ограниченията за внос на оръжие пречат на Иран да разработва или купува по-съвременни оръжия.

За да компенсира този дисбаланс, Иран разработи асиметрични средства за отговор - балистични ракети, смъртоносни дронове и мрежа от съюзнически милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, освен всичко друго, за да може да причинява щети, избягвайки традиционното бойно поле.

"Ако се води конвенционалната война, те щяха да са напълно разбити", каза бивш британски военен командир, пожелал да остане анонимен, имайки предвид чувствителността на въпроса. "Конвенционалните им сили са много, много разпръснати и доста стари, освен това с остаряло въоръжение. Те харчеха всичките си средства за способности за асиметрични атаки. В това отношение са много добре подготвени".

До вчера стратегията бе да не се стига до пряк конфликт със САЩ, след като напрежението се покачи, откакто Вашингтон излезе от многостранната ядрена сделка през 2018 г. и възобнови санкциите си.

Съперникът от Залива - Саудитска Арабия неотдавна усети какви щети могат да бъдат нанесени с ракети и дронове, след като удар срещу петролните ѝ обекти миналата година за кратко намали продукцията ѝ наполовина и блокира 5 процента от световните доставки на петрол. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран, че свързан с атаката, нещо, което Техеран отрича.

Иран разполага с най-много балистични ракети в Близкия изток. Някои от тях са базирани върху по-старите, широко използвани модификации на ракети "Скъд" с обсег от най-малко 750 км (466 мили).

Други, създадени въз основа на севернокорейските ракети "Нодон", могат да прелетят до 2000 км., като в обсега им са Израел и Югоизточна Европа, според доклад на американската Агенция за военно разузнаване от миналата година.

КГИР разполага с флотилия от въоръжени с ракети моторни лодки и малки подводници, които може да използва срещу американски военни кораби или търговски танкери, за да прекъсне транспортния поток на петрола във водите на Залива, където според Вашингтон Техеран е атакувал шест танкера миналата година.

"Ако погледнете корабите, танковете и изтребителите, Иран изглежда доста слаб. Но ако вземете предвид антикорабните и балистичните ракети, дроновете и други подобни оръжия, тогава той изглежда доста по-силен", каза Джереми Бини, редактор за Близкия изток и Африка на списание "Джейнс дифенс".

Иранските дронове може да бъде използвани за наблюдение или да са въоръжени с бомби, казват военни експерти.

"В Персийския залив на Иран действително не са му необходими големи кораби, нито фрегати и разрушители. Моторниците и корабите, въоръжени с оръдия и ракети, ще свършат работа", каза Хосеин Арян, военен анализатор, който е служил 18 години в иранския флот преди и след Ислямската революция от 1979 г.

Генерал-майор Касем Солеймани, чието убийство при американски удар с дрон в Багдад миналата седмица провокира иранското отмъщение вчера, беше командващ на силите "Ал Кудс" на КГИР. Това звено извършваше тайни операции извън Иран, като работеше в тясно взаимодействие със съюзнически сили и милиции в Ирак, Сирия и Ливан.

Иранските лидери обещаха сурово отмъщение заради гибелта на Солеймани, който бе национален герой за много иранци, но бе смятан за опасен злодей от западните правителства.

Той бе погребан в Иран във вторник, след като десетки хиляди иранци се събраха, за да му отдадат последна почит на церемония, водена от върховния лидер на Иран.

Американски представители заявиха, че Солеймани е бил убит, защото разузнаването е установило, че сили под негово командване са планирали атаки срещу американски цели в региона, въпреки че не е предоставило доказателства.

Демократите в американския Конгрес и някои от кандидатите на партията за номинация за президент предупредиха, че ескалацията на конфликта може да разпали по-голяма война в Близкия изток.

Ливанската Хизбула заедно с шепа иракски милиции, тясно свързани с Иран, вече се зарекоха да отмъстят на американските сили за гибелта на Солеймани.

Повече от 5000 американски войници се намират в Ирак заедно с други чуждестранни войски като част от коалицията, обучаваща и подпомагаща иракските сили за сигурност срещу заплахата от екстремистите от "Ислямска държава".

Американски войски са разположени също в бази в Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. На катарска територия се намира военновъздушната база "Ал Удейд" - най-големият американски военен обект в региона.

В Бахрейн е намира щабът на Пети американски флот.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят