Иран е правил опити да се сдобие от Франция с ядрено оборудване с двойно предназначение

Иран е правил опити да се сдобие от Франция с ядрени съоръжения с двойно предназначение, предаде АФП, като се позова на официален френски документ.

Според документа, копие от който АФП е получила във Виена, съоръженията, които Иран се е опитвал да закупи, доказват, че Техеран разработва програма за преработка на ядрени отпадъци.

В края на 2000 г. Техеран се опитал да купи от френски доставчик щитове за защита от радиоактивни лъчения. Две години по-късно иранска компания, базирана в Арабските емирства, се опитала да се снабди с 28 манипулатора с дистанционно управление. Половината от тях били в състояние да управляват изотопи със степен на радиоактивност, надвишаваща тази, използвана в ядрените електроцентрали. Тези съоръжения биха могли да бъдат използвани за преработка на плутоний и за създаване на ядрено оръжие, сочи документът.

Преработката на отработено ядрено гориво - уран или плутоний - е един от задължителните етапи в производството на ядрено оръжие, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Иран освен това се е опитал да се снабди от Франция с техническа документация за импулсни генератори и рентгенови лампи - съоръжения, които се използват при осъществяване на ядрени опити, сочи документът, представен на последната среща на Нюклиър съплайърс груп в Пусан /Република Корея/. Организацията, създадена през 1974 г., обединява 40 страни доставчици на ядрени съоръжения и технологии, сред които Франция, САЩ, Великобритания, Русия и Германия. Целта ѝ е да предотврати износа на ядрени технологии, в състояние да бъдат използвани за военни цели.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?