Иран е прекратил програмата за обогатяване на уран, потвърди МААЕ

Ръководителят на ядрената агенция на ООН Мохамед ел Барадеи потвърди в понеделник, че Иран е прекратил програмата си за обогатяване на уран, съобщиха световните агенции.

По-рано същия ден иранската телевизия предаде, че страната е преустановила всички дейности по обогатяване на уран в съответствие с обещанието, което даде на Европейския съюз.

"Казахме, че ще прекратим дейностите и ще го направим", заяви пред журналисти в неделя вечерта говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи.

Барадеи посочи, че това е положителна стъпка в правилната посока. "Смятаме, че сега цялото ядрено гориво е под наш контрол и не е било използвано за ядрени оръжия, обяви в интервю за радио Би Би Си ръководителят на МААЕ. Той обаче уточни, че трябва да бъде направено още много, за да бъде сигурно, че Иран не извършва недекларирани ядрени дейности. Барадеи припомни, че инспекторите на агенцията разполагат с много широки правомощия за проверка и изрази желание иранските власти да продължат да осигуряват максимална прозрачност за ядрената си дейност, което ще затвърди доверието в Иран.

Барадеи обяви, че Иран е произвел два тона уранов газ, който може да се използва за ядрено оръжие. Количеството обаче не е достатъчно за изработването на бомба, уточни той. Ръководителят на МААЕ добави, че до четвъртък агенцията е готова да провери дали Иран наистина е прекратил всички дейности по обогатяване на уран.

В четвъртък МААЕ ще заседава във Виена, за да реши дали да предаде ядреното досие на Иран на Съвета за сигурност на ООН, който може да наложи икономически санкции върху страната.

Неотдавна Иран обеща на Европейския съюз да замрази програмата си за обогатяване на уран и да се опита да избегне разглеждането на въпроса в Съвета за сигурност, за което настояваха САЩ.

Франция, Великобритания и Германия водиха преговорите от името на ЕС и обещаха на иранските власти за ядрено, технологично и търговско сътрудничество, ако Техеран изпълни задълженията си пред МААЕ. Ядрената програма няма да се изпълнява, докато се водят тези преговори, прекратяването ѝ е временно, настоява Иран.

Споделяне

Още от Свят