На фона на нови жертви на сраженията с джихадистите

Иран е против всякаква намеса в Ирак

Джон Кери призова страната да изглади религиозните си противоречия

Иран е против всякаква намеса в Ирак

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се обяви в неделя против каквато и да било намеса във вътрешните работи на Ирак, а американският държавен секретар Джон Кери призова иракските ръководители да изгладят религиозните си противоречия. Изявленията им идват часове, след като при въздушен удар на иракската армия в Тикрит загинаха поне седем души,

Хаменей изрази категоричното си противопоставяне на намеса САЩ или който и да било във вътрешните работи на Ирак и допълни, че иракчаните сами могат да сложат край на насилието, предаде Ройтерс, цитирайки агенция ИРНА.

Аятолахът, който има последната дума по държавническите въпроси, заяви, че Вашингтон цели да запази Ирак под свой контрол и да постави на власт свои подставени лица.

Конфликтът не е религиозен, а е конфликт между тези, които искат Ирак да бъде в американския лагер и тези, които искат Ирак да бъде независим, допълни той.

Джим Кери пък, който в неделя направи необявена визита в Египет, заяви, че иракските ръководители трябва да надмогнат религиозните противоречия. Той увери, че страната му не носи отговорност за кризата, предизвикана от мълниеносното настъпление на сунитските бунтовници, предаде Франс прес.

Джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) носят идеология, проповядваща насилие и репресии. Това е заплаха не само за Ирак, а и за целия район. Намираме се в критичен момент, в който трябва да призовем иракските лидери да преодолеят религиозните си съображения и да говорят на всички", отбеляза Кери в Кайро, където се срещна с новия президент на страната Абдел Фатах ас Сиси.

САЩ проляха своя кръв и работиха усърдно в течение на години, за да могат иракчаните да избират своите ръководители... Но ИДИЛ се прехвърли от Сирия, започна вътрешен заговор, атакува общности. Именно те са на път да се намесят, за да попречат на Ирак да избере посоката, която желае, каза Кери.

САЩ не се опитват да посочат или изберат лидерите в Багдад. Иракският народ е този който ще избере ръководителите си, заяви категорично Кери, като подчерта, че страната му не е отговорна за това, че Ирак е на ръба на хаоса.

Вашингтон би искал иракчаните да намерят ръководство, готово да представлява целия народ на страната, каза висшит представител на САЩ предвид преговорите за коалиционно правителство, които се водят от изборите в края на април.

Той призова още арабските държави да не изпращат финансова помощ дори на умерени опозиционни сунитски групи в Сирия, тъй като може парите да се използват за подпомагане на засилващия се бунт в Ирак.

Държавният секретар допълни, че планира през идните дни да отправи същия призив и към други лидери в доминирани от сунитите арабски държави.

Сигурността в региона е изправена пред критичен момент, докато групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) засилва позициите си в Ирак, допълни той.

Преди това стана ясно, че при атака на иракската армия в завзетия от джихадистки бунтовници на ИДИЛ град Тикрит са загинали най-малко седем души.

Държавната иракска телевизия твърди, че при въздушния удар над сервизен център, използван като база на ислямистите в Тикрит, са били убити 40 бунтовници. Очевидци обаче са разказали пред Франс прес, че жертвите са били 7, без да уточнят дали става дума за бунтовници или за други лица.

ИДИЛ започнаха настъпление в Северен Ирак на 9 юни. Те вече държат под свой контрол втория по големина град в страната Мосул и части от четири провинции в Северен и Централен Ирак. Групировката е активна и в Сирия като целта ѝ е създаването на "ислямски халифат" в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?