Иран гневен на Русия за забавяне на ядрени доставки

Иран остро разкритикува във вторник Русия заради отлагане на доставките с ядрено гориво, с което трябва да стартира първата иранска ядрена електроцентрала в Бушер, съобщи ББС. Това показва, че няма гаранция за доставка на ядрено гориво, каза лавният ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Лариджани.

Руската компания, която построи АЕЦ-а вече съобщи, че доставките са спрени заради забавяне на плащанията. Техеран отрече подобни твърдения.

Иран в момента е под натиска на международната общност заради своята ядрена програма. Страната не спази крайния срок, поставен от Съвета за сигурност на ООН, за прекратяване на собствените разработки върху обогатяването на уран.

САЩ и ЕС твърдят, че Техеран се опитва да разработи ядрено оръжие, докато от другата страна настояват, че ядрената програма е единствено за мирни цели.

В понеделник руската държавна компания “Атомстройекспорт” анонсира, че доставката на ядрено гориво няма да бъде извършена по план в края на март заради закъснение в плащанията. Компанията съобщи още, че стартът на реактора може да бъде отложен с два месеца и вместо през септември да започне работа през ноември.

Това се налагало заради спор за финансирането.

Спорните доставки на ядрено гориво възлизат на близо 100 тона частично обогатен уран. Според Лариджани забавянето на доставките само подчертава необходимостта Иран да разработи собствена технология за обогатяване на уран.

“Русия трябва да изпълнява своите обещания навреме”, заяви още той.

Междувременно от Москва дойдоха информации, че причината за спора около Бешухр всъщност е  раздразнението на Русия от това, че Иран е отхвърлил всички дипломатически инициативи за прекратяване на обогатяването на уран.

Споделяне

Още от Свят