Иран готов да помага на САЩ за петролния разлив в Мексиканския залив

Иранска държавна компания предложи да помогне на САЩ в предотвратяването на екологично бедствие от петролното петно, което се движи към американското крайбрежие, съобщи Ройтерс в понеделник.

Хайдар Бахмани, изпълнителен директор на Националната иранска сондажна компания, заяви, че фирмата му е готова да осигури помощ за овладяване на разлива в Мексиканския залив, съобщи уебсайтът SHANA на иранското министерство на петрола.

След като петролната платформа ″Дийпуотър Хърайзън″ избухна и потъна миналия месец, при което загинаха 11 души, десетки хиляди литра петрол се изляха в Мексиканския залив, застрашавайки дивата природа и бреговете.

"Нашите петролни експерти могат да ограничат разлива в Мексиканския залив и да предотвратят екологична катастрофа в тази част на света", отбеляза Бахмани, без да дава повече подробности.

САЩ и ООН наложиха санкции на Иран - петият най-голям износител на петрол в света, заради ядрената му дейност, която, според Запада, е насочена към направата на ядрено оръжие - обвинение, което Техеран отрича.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?