Иран и САЩ виждат напредък в ядрените преговори

Иран и САЩ виждат напредък в ядрените преговори

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че макар и трудни, преговорите по иранската ядрена програма напредват, предаде Франс прес.

"Обсъждаме някои трудни въпроси, но постигнахме напредък", каза Кери пред журналисти на излизане от разговори с иранската делегация в луксозен хотел в швейцарския град Лозана. Кери, който направи първото си изявление, откакто пристигна в Лозана в неделя, добави, че не знае докога американската делегация ще остане в града.

Предполага се, че преговорите ще завършат на 20 март. По-рано представител на иранската делегация изрази готовност за удължаване на разговорите и през уикенда.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също каза, че преговорите с големите сили напредват, въпреки че предстои още много работа. Движим се много добре, но остава още много работа, каза Зариф след срещата с Кери в четвъртия ден от двустранните им разговори.

Двата лагера навлязоха в последната фаза на преговорите, която изисква много интензивни дискусии, подчерта иранският министър. Зариф уточни, че иранския преговорен екип ще остане в Лозана толкова, колкото е необходимо, за да се постигне политическо споразумение.

Големите сили и Иран са далеч от подписването на споразумение по иранската ядрена програма, заяви европейски участник в преговорите. Изобщо не вярвам в идеята до утре вечер да се постигне споразумение. Смятам, че сме доста далече от договаряне, отбеляза той пред журналисти. Според него страната му няма да подкрепи политическо решение, ако текстът остане в настоящия си вид.

Според проектоспоразумението, чиито детайли се обсъждат в Лозана, на Техеран ще бъде разрешено в продължение на 10 години да запази 6000 центрофуги за обогатяване на уран, предаде Асошиейтед прес. Това е значително по-малко от 10-те хиляди центрофуги, с които разполага Иран в момента, но много повече от определения първоначално от Вашингтон таван от 500 до 1500 центрофуги. Само преди година американски представители говореха за допустим праг от 4000 центрофуги като компромисен вариант, припомня АП.

Правителството на президента Барак Обама ще работи с Конгреса за налагане на нови санкции на Иран, ако не се постигне ядрено споразумение, заяви висш представител на американското министерство на финансите, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят