Иран и Саудитска Арабия работят за започването на диалог

Говорителят на иранското външно министерство Джабер Ансари

Полагат се "дипломатически усилия" за започването на "пряк диалог" между Иран и Саудитска Арабия, които се противопоставят по регионалните въпроси, заяви говорителят на иранското външно министерство Джабер Ансари, цитиран от Франс прес.

"Полагат се дипломатически усилия между Иран и Саудитска Арабия за подготвяне на почвата за пряк диалог с цел уреждане на споровете и регионалните въпроси" , заяви Ансари на седмичната си пресконференция.

Иран, регионална шиитска сила, и Саудитска Арабия - сунитска сила, се противопоставят за Сирия, Ирак, Йемен, Бахрейн и Ливан, припомня АФП. Иран е основен регионален съюзник на сирийското и иракското правителства и им осигурява военна помощ, включително под формата на военни съветници, присъстващи в районите на операции срещу въоръжени групи, главно джихадистката организация "Ислямска държава".

Саудитска Арабия порицава политиката на Техеран и оказва подкрепа на сирийски бунтовнически групировки.

Ансари заяви също, че скоро в иранската столица ще бъде назначен нов саудитски посланик.

Той обаче се изказа по-предпазливо по въпроса за обявената от Саудитска Арабия коалиция от 34 страни, които ще се борят с тероризма, но която не включва Иран, Ирак и Сирия.

"Действията им /на саудитците/ трябва да отговарят на думите и не трябва да има двоен стандарт. Всякакви действия срещу тероризма трябва да се извършват при зачитане на териториалната цялост и националния суверенитет на страните, които са засегнати. Освен това трябва да се спазват международните правила", подчерта Ансари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят