Иран и Саудитска Арабия работят за започването на диалог

Говорителят на иранското външно министерство Джабер Ансари

Полагат се "дипломатически усилия" за започването на "пряк диалог" между Иран и Саудитска Арабия, които се противопоставят по регионалните въпроси, заяви говорителят на иранското външно министерство Джабер Ансари, цитиран от Франс прес.

"Полагат се дипломатически усилия между Иран и Саудитска Арабия за подготвяне на почвата за пряк диалог с цел уреждане на споровете и регионалните въпроси" , заяви Ансари на седмичната си пресконференция.

Иран, регионална шиитска сила, и Саудитска Арабия - сунитска сила, се противопоставят за Сирия, Ирак, Йемен, Бахрейн и Ливан, припомня АФП. Иран е основен регионален съюзник на сирийското и иракското правителства и им осигурява военна помощ, включително под формата на военни съветници, присъстващи в районите на операции срещу въоръжени групи, главно джихадистката организация "Ислямска държава".

Саудитска Арабия порицава политиката на Техеран и оказва подкрепа на сирийски бунтовнически групировки.

Ансари заяви също, че скоро в иранската столица ще бъде назначен нов саудитски посланик.

Той обаче се изказа по-предпазливо по въпроса за обявената от Саудитска Арабия коалиция от 34 страни, които ще се борят с тероризма, но която не включва Иран, Ирак и Сирия.

"Действията им /на саудитците/ трябва да отговарят на думите и не трябва да има двоен стандарт. Всякакви действия срещу тероризма трябва да се извършват при зачитане на териториалната цялост и националния суверенитет на страните, които са засегнати. Освен това трябва да се спазват международните правила", подчерта Ансари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?