Иран има нова ракетна площадка

Иран е построил нова площада за изстрелване на ракети, която може да се използва за изпитания на балистични ракети, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на специализирано издание по въпроси на военното разузнаване.

Сателитни снимки, анализирани от "Джейнс интелиджънс ривю", показват интензивни строителни работи през последните 3 години на обект, който според изданието е кула и площадка за изстрелване на ракети, зона за подготовка на ракетите за изстрелване и отдел за административна и помощна дейност.

Ислямска република Иран преследва амбициозни цели в развитието на ядрената си програма през последните години, отбелязва агенцията. През януари Иран демонстрира ракетните си способности, като изстреля жива маймуна в Космоса и я върна жива на Земята. Западът се опасява, че технологиите за балистични ракети с голям обсег, използвани за изстрелването на иранските сателити в орбита, може да се използват и за ракети с ядрени бойни глави.

Твърденията за обекта близо до Шахруд, на 100 км североизточно от Техеран, се появиха седмици, след като Иран съобщи, че ще открие нов космически център за изстрелване на сателити. Според "Джейнс", обектът до Шахруд е един от трите, които в крайна сметка ще обслужват иранската космическа програма.

"Анализът на снимките от Шахруд показва, че това ще бъде стратегически обект за изпитания на балистични ракети, което ще освободи другите два обекта, за да разработват амбициозната иранска програма за изстрелване на сателити", заяви редакторът на "Джейнс" Матю Клемънтс.

Ирански официални представители не бяха открити за коментар. Усилията на Техеран за разработване и изпитания на балистични ракети и за изграждане на технология за извеждане на сателити в Космоса накараха Израел да призове за изпреварващи удари срещу ирански ядрени обекти, а САЩ да похарчат милиарди долари за противоракетна отбрана, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?