Иран иска 190 000 центрофуги за обогатяване на уран

Иран ще има нужда от 190 хиляди центрофуги за обогатяване на уран, а САЩ искат да съкратят техния брой до 10 хиляди, заяви върховният ръководител на Ислямска република Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по въпроса за ядрената програма на Техеран. Това съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Изказването на Хаменей бе направено в момент, когато във Виена се водят преговорите между Техеран и "шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) за иранската ядрена програма.

На шестия кръг от преговорите не бе постигнато сближаване на позициите по един от ключовите спорни въпроси - за ограничаването на програмата за обогатяване на уран и количеството необходими центрофуги, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Американската делегация настоява за съществено ограничаване на възможностите на Ислямската република за обогатяване на уран.

Вашингтон се опасява, че ако Техеран наруши задълженията си за мирно усвояване на атома, той може да получи необходимото за военни цели количество обогатен уран по-бързо, отколкото това ще бъде зафиксирано от международните експерти и наблюдатели.

Иран отхвърля исканията на Вашингтон. По думите на иранския външен министър Джавад Зариф правото на обогатяване на уран "принадлежи на иранския народ".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят