Иран изпълни смъртна присъда над малолетен

Иран изпълни в неделя смъртна присъда над малолетен към момента на извършеното от него убийство младеж, въпреки протестите и призива на Европейския съюз да отмени екзекуцията, предаде Ройтерс.

Бехнуд Соджайе беше умъртвен, след като усилията на семейството му да издейства неговото помилване се провалиха. Изпълнението на смъртната му присъда беше отлагано няколко пъти.

Според ислямските закони семейството на жертвата може да спаси живота на осъдения убиец в замяна на финансово обезщетение (кръвнина).

Имаше множество опити да се постигне помирение в случая, но те се оказаха безплодни и присъдата на Бехнуд беше изпълнена в неделя сутринта.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи, че преди четири години Бехнуд се намесил да разтърве две биещи се момчета, едното от които било негов приятел. Другото момче извадило срещу него нож и Бехнуд го пробол смъртоносно парче стъкло. Тогава младежът бил на 17 години.

След 1990 г. в Иран са екзекутирани 42-ма малолетни престъпници, според организации за защита на човешките права, които посочват, че Саудитска Арабия и Йемен са единствените други страни, където това се практикува.

Миналия месец шведското председателство на ЕС разпространи декларация, в която изтъкна, че е дълбоко обезпокоено от съобщенията за предстоящата екзекуция на Бехнуд и на още двама малолетни престъпници. То призова Иран да спре планираните екзекуции и да потърси алтернатива за малолетните извършители на престъпления.

Споделяне

Още от Свят