Иран изпусна срока за спиране на ядрената си програма

Иран изпусна срока за спиране на ядрената си програма
Иран не е спрял програмата си за обогатяване на уран, въпреки че поставеният от ООН краен срок изтече преди ден. Това сочи доклад на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитиран от ББС в четвъртък.

В доклада, изготвен от председателя на агенцията Мохамед Ел Барадей, се посочва, че Иран не само не е прекратил обогатяването на уран, но дори е разширил дейността си.

Техеран е инсталирал още две технологични линии с по 164 центрофуги за обогатяване на уран в ядрения обект в Натанз, а други две каскади всеки момент ще бъдат пуснати в действие, се казва в документа. През следващите месеци предстои да бъдат инсталирани общо около 3 000 центрофуги.

Иран се е съгласил на междинни проверки на МААЕ, но не и на разширен мониторинг. Според доклада след като в обекта бъдат инсталирани над 500 центрофуги, това ще бъде в нарушение на правилата за неразпространение на атомното оръжие.

МААЕ подчертава, че нейните експерти все още не могат да постигнат напредък в усилията си да проверят изцяло досегашното развитие на иранската ядрена програма заради отказа на Иран да сътрудничи.

Вероятно ООН ще наложи допълнителни санкции на Техеран заради отказа му да прекрати обогатяването на уран, посочва ББС.

САЩ коментираха липсата на сътрудничество на Иран като “пропусната възможност за иранското правителство и за иранския народ”.

Говорителят на Държавния департамент Том Кейси каза, че Съветът за сигурност трябва да се събере, за да обсъди нови санкции в допълнение на ограниченията, наложени през декември.

Той изрази увереност, че ще бъдат приети допълнителни санкции, но не уточни какви могат да бъдат те.

В същото време заместник-председателят на Иранската организация за атомна енергия Мохамад Саеди каза, че зад искането за прекратяването на ядрената програма няма никакви законови основания и противоречи на международните споразумения.

Иран отрича твърденията на Запада, че се опитва да създаде ядрени оръжия, като посочва, че неговата ядрена програма е за мирни цели.

Споделяне

Още от Свят