Иран категорично отказа на ООН да спре ядрената си програма

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей заяви в понеделник, че страната му ще продължи своята ядрена програма, съобщи Ройтерс. По този начин бе даден ясен знак, че Техеран няма да бъде приеме исканията на ООН за спиране на програмата за обогатяването на уран с цел избягване на евентуални международни санкции.

Хаменей директно не спомена нищо за обогатяване на уран по време на своята реч, но в последните няколко дни официален Иран дава знаци, че програмата няма да бъде прекратена.

“Имайки предвид техническия прогрес на иранските учени преустановяването на обогатяването на урана вече не е възможно”, заяви председателят на Иранската организацията за атомна енергия Мохамад Саеди.

По думите му Иран формално ще отговори във вторник на “атомния пакет”, предложен от шестте световни сили за прекратяване на обогатяването на урана. Западът цели с това да сложи край страховете си, че Иран цели разработването на атомна бомба.

Хаменей заяви, че Иран ще продължи да преследва своите атомни планове.

“Ислямската република Иран взе своето решение и в областта на атомната енергетика ще продължи по своя път с търпение и сила... и ще обере сладките плодове на своите усилия”, заяви иранският лидер.

САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия предложиха на Иран пакет от икономически облаги, стига да бъде спрян процесът на обогатяване на уран.

Съветът за сигурност към ООН даде ултиматум на Техеран до 31 август да спре процесите на обогатяване на уран или ще бъдат наложени санкции.

В същото време СиЕнЕн, позовавайки се на АП, съобщи, че Иран не е допуснал инспектори на ООН, които е трябвало да проучат подземните ядрени съоръжения на страната, а това е в драстично нарушение на Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

Официални лица, пожелали анонимност, съобщиха, че безпрецедентният отказ на Техеран да допусне инспектори до съоръжението си Натанц сериозно ще засили подозренията на международната общност, че страната се опитва да разработва атомна бомба.

Споделяне

Още от Свят