Иран може да се съгласи да обогатява уран в трети страни

Иран обяви, че може да се съгласи част от нискообогатения му уран да бъде изнасян зад граница за дообработване, съобщиха световните агенции в понеделник.

Иранският външен министър Манушер Мотаки заяви пред местната агенция ИРНА, че Техеран има две възможности да осигури гориво за изследователския реактор в Техеран – да обогатява уран в Русия и Франция, каквото е предложението на ООН, или да го закупува, каквато е била практиката преди.

В момента проучваме тези две възможности и ще обявим резултата до няколко дни, посочи министърът. Той добави още, че независимо коя от двете възможности ще избере, Иран ще продължи да обогатява собствен уран.

Изявлението на иранския външен министър е първият официален знак, че Иран може да приеме отчасти предложението на ООН.

Мотаки посочи Китай като възможен доставчик на гориво и Техеран би приветствал китайското участие.

МАЕЕ предложи проектоспоразумение на Иран, Франция, Русия и САЩ миналата седмица и обяви, че очаква отговора на страните до петък. Всички те освен Иран вече дадоха съгласието си. Техеран обаче не даде официален отговор до края на поставения срок.

Според предложението на МААЕ Иран трябва да изпрати на Русия около три четвърти от урана, с който разполага (между 1200 и 1500 килограма), за да бъде обогатен до 19.75%. След това Русия на свой ред ще го прехвърли във Франция, която ще произвежда горивото за атомния реактор за изследователски цели в Техеран.

Планът предвижда Иран да получава гориво за изследователския си реактор в Техеран, но така че да няма достатъчно уран за производството на бомба.

Споделяне

Още от Свят