Иран наложи ограничения на ядрените инспекции на ООН

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

Иран започна официално да ограничава международните инспекции на ядрените си обекти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната телевизия.

Иранският постоянен представител в МААЕ Казем Гарибабади съобщи, че от полунощ Техеран е спрял да прилага Допълнителния протокол, позволяващ на МААЕ инспекции с кратко предизвестие, отбелязва Ройтерс.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че МААЕ няма да може да използва мрежата си от наблюдателни камери на ядрените обекти. Иранската организация за атомна енергия е обещала да запази записите в продължение на три месеца и след това да ги предаде на агенцията на ООН, но само ако санкциите бъдат облекчени.

Ирански държавен вестник предупреди в днешния си брой, че прекалено радикалните действия, свързани с ядрената програма, могат да доведат до изолацията на страната.

В. "Иран" отправя и критики срещу депутатите, поддръжници на твърдите действия, които протестираха вчера в Техеран срещу решението да се позволи "необходимото" наблюдение от инспектори на ООН за срок от до три месеца. Според тях това нарушава закона, приет от парламента, в очевиден опит да се окаже натиск над САЩ да отменят санкциите.

Законът изисква спирането на спешните инспекции от страна на МААЕ от днес, ако санкциите не бъдат отменени.

"Ще доведе ли това до нещо друго, освен да помогне да бъде изграден консенсус срещу Иран?", пита вестникът.

Вчера иранският лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Иран ще обогатява уран до 60 на сто, ако страната се нуждае от това. Той отново отхвърли, че Техеран има намерение да създава ядрено оръжие.

Техеран все още не е отговорил на предложението на ЕС за неформална среща между страните по споразумението и САЩ.

Иранските лидери настояват, че Вашингтон трябва да отмени първи санкциите си, за да бъде възстановено споразумението, докато американското ръководство настоява първо Иран да започне да изпълнява отново сделката, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?