Иран не изключва преговори за прекратяване на ядрения спор

Абас Мусави

Иран заяви, че не е затворил "вратата за преговори" за уреждане на спора около ядреното си споразумение със световните сили. Конфликтът постепенно се изостряше, след като САЩ се оттеглиха от договора през 2018 г.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза, че всякакви по-нататъшни ходове на Техеран за ограничаване на ангажиментите му по споразумението ще зависят от действията на другите страни, след като европейските държави задействаха механизъм, който може да доведе до връщане на санкциите на ООН срещу Иран, предаде Ройтерс.

"Техеран все още е част от споразумението. Твърденията на европейските сили, че Иран го нарушава, са безпочвени", каза Мусави на седмична пресконференция в Техеран и добави, че "вратата за преговори" не е затворена.

"Дали Иран ще ограничи още повече ядрените си ангажименти, ще зависи от другите страни и от това дали интересите на Иран са гарантирани от споразумението", заяви говорителят.

Ако въпросът за иранското ядрено споразумение бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН, Иран ще се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, предупреди днес иранският външният министър Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Иран приключи със стъпките за намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г., но ако европейците запазят неуместното си поведение или внесат иранския въпрос в Съвета за сигурност, ще се оттеглим от Договора за неразпространение, заяви Зариф, цитиран от агенция ИРНА.

Споделяне

Още от Свят