Иран няма да предоговаря ядреното споразумение

Мохамад Джавад Зариф

Иран няма да предоговаря ядреното споразумение с шестте световни сили. Това заяви в четвъртък иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Иран няма да предоговаря това, по което бе постигнато споразумение преди години и което вече е приложено", каза Зариф на видеозапис, публикуван в "Ютюб". По думите му САЩ "постоянно нарушават ядрената сделка, като изнудват други" страни да не позволяват на свои компании да развиват бизнес в Иран.

Американският президент Доналд Тръмп даде срок до 12 май на европейските страни по споразумението да го "поправят" или в противен случай Съединените щати ще се оттеглят от него.

"Нека го кажем на езика на бизнеса с недвижимо имущество", заяви Зариф, обръщайки се явно към Тръмп. "Като купите къща и се преместите да живеете там със семейството си или я разрушите, за да издигнете небостъргач, не може да върнете времето с две години назад, за да предоговорите цената", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на духовния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, заяви също в четвъртък, че ако САЩ се откажат от споразумението, то и Иран ще го направи.

Сделката за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкции бе сключена през юли 2015 г. във Виена между Техеран и групата 5+1 (САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай плюс Германия), преди Тръмп да стане президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?