Иран обеща ядрено гориво на половин цена и ревизия на Холокоста

Иран обеща ядрено гориво на половин цена и ревизия на Холокоста

До пет години Иран ще започне да произвежда ядрено гориво и ще го продава на западните страни на половин цена, обеща в петък иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в реч пред хиляди жители на Техеран, събрали се на антиизраелски митинг, за да отбележат Деня за солидарност с палестинския народ Ал Кудс. В изявлението си държавният глава подчерта, че Техеран няма да се откаже от ядрената си програма дори и под заплахата за санкции от Съвета за сигурност на ООН и обяви за намерението си да създаде специална комисия, която да проучи истинското измерение на Холокоста, когато германските нацисти са избили 6 млн. евреи.

"Съществуването на Израел е постоянна заплаха за държавите в Близкия изток", каза иранският президент, цитиран от световните агенции. Той допълни, че ционисткият режим е бил създаден, за да се разшири влиянието в Близкия изток на някои западни държави.

"Израел беше създаден, за да погълне целия Близък изток", допълни Ахмадинеджад. Според него ционисткият режим благодарение на божията воля вече е загубил смисъла си и няма да просъществува дълго.

“Израелският режим няма да продължи вечно. Ние обяснихме на европейците, че американците са далеко, но вие сте съседи на страните (мюсюлмански) в този регион. Тези страни са като океана, които като започна да се вълнуват може да се образува щорм, който няма да се задържи в мащабите на Палестина, и може да пострадате, каза иранският президент.   

Ахмадинеджад заяви, че ще създаде специална комисия за проучване на истинското измерение на Холокоста. Идеята му хрумнала миналия месец, по време на визитата му в САЩ, когато той се срещнал с американски сенатори.

В комисията участват учени от няколко континента. Тя обаче ще бъде създадена, едва когато Иран се увери, че тези учени няма да бъдат съдебно преследвани и хвърлени затвора, когато съобщят резултатите от изследването на истинските мащаби на Холокоста.

Даже под заплахата за санкции от ООН, Иран няма да се откаже от ядрената си програма,, каза държавният глава.

"Иран е готов за преговори, но няма да търпи и най-малкия натиск”, каза Ахмадинеджад.

Той заяви още, че решението на Съвета за сигурност на ООН относно Иран е нелегитимно и предупреди Европа, че “може да пострада", поддържайки Израел.

"Те (САЩ и Великобритания) искат да ни изплашат, използвайки Съвета за сигурност. Но какво можем да кажем за този Съвет за безопасност? Целият свят знае, че САЩ и Великобритания” се явяват врагове на Иран”, заяви Ахмадинеджад.

Двете посочени страни, както Русия, Франция и Китай са постоянните членове на Съвета за сигурност  и имат право на вето върху неговите решения.

Франция, Великобритания и Германия в момента работят над проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предлага въвеждане на санкции в отговор на отказа на Техеран да прекрати дейността си по обогатяването на уран.

Западните страни подозират Иран в опит да създаде ядрено оръжие, въпреки че иранските власти не спират да повтарят, че ядрената им програма е с мирен характер.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?