Иран обвини Азербайджан в съучастие с МОСАД за убийство на ядрени експерти

Иран обвини съседен Азербайджан, че е помагал на израелските разузнавателни служби и така е улеснил убийствата на ирански ядрени учени през последните години, съобщи Франс прес.

Иранското министерство на външните работи е поискало обяснения от посланика на Азербайджан Джаваншир Ахундов и е поискал от Баку да не позволява на Мосад да действа на азербайджанска територия. Някои от терористите, свързани с убийството на ирански ядрени учени, са избягали в Азарбайджан, където разполагали със средства, които ги улеснили да се приберат в Тел Авив, заяви министерството, цитирано от иранската агенция ИРНА, без повече подробности.

Иран обвинява САЩ и Израел за убийствата на петима негови ядрени експерти. Отношенията между Баку и Техеран се обтегнаха през последните месеци, след като Азербайджан заяви, че е задържал двама ирански граждани, заподозрени в подготовка на убийства на чужденци по поръчка на трето лице, свързано с иранските разузнавателни служби. През октомври 2011 г. Иран обвини силите за сигурност на Баку, че са убили ирански граничар, попаднал погрешка на територията на Азербайджан.

Споделяне

Още от Свят