Иран обвини Азербайджан в съучастие с МОСАД за убийство на ядрени експерти

Иран обвини съседен Азербайджан, че е помагал на израелските разузнавателни служби и така е улеснил убийствата на ирански ядрени учени през последните години, съобщи Франс прес.

Иранското министерство на външните работи е поискало обяснения от посланика на Азербайджан Джаваншир Ахундов и е поискал от Баку да не позволява на Мосад да действа на азербайджанска територия. Някои от терористите, свързани с убийството на ирански ядрени учени, са избягали в Азарбайджан, където разполагали със средства, които ги улеснили да се приберат в Тел Авив, заяви министерството, цитирано от иранската агенция ИРНА, без повече подробности.

Иран обвинява САЩ и Израел за убийствата на петима негови ядрени експерти. Отношенията между Баку и Техеран се обтегнаха през последните месеци, след като Азербайджан заяви, че е задържал двама ирански граждани, заподозрени в подготовка на убийства на чужденци по поръчка на трето лице, свързано с иранските разузнавателни служби. През октомври 2011 г. Иран обвини силите за сигурност на Баку, че са убили ирански граничар, попаднал погрешка на територията на Азербайджан.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?