Иран обвини “Орифлейм“ в подриване на държавната сигурност

Шведската компания за козметика “Орифлейм“ бе обвинена от министъра на разузнавателните дейности на Иран Хайдар Мослехи в опити за подриване на държавната сигурност в ислямската република, предаде АФП.

Изявлението му, в което също така се посочва, че компанията всъщност няма никакви икономически интереси в Иран, бе публикувано в събота на сайта на държавната телевизия на страната.

Мослехи също така обяснява, че с помощта на доказателства е било изяснено, че чрез компанията Запада и спецслужби се опитвали да създадат заплаха за сигурността на страната.

Как точно “Орифлейм“ се е опитвала да подкопава иранския режим засега не е ясно.

Агенцията припомня, че на 22 август властите на страната обискираха и запечатаха офиса на компанията в Техеран и арестуваха петима нейни служители по подозрение за организация на финансова пирамида и финансови измами за 70 млн. долара, както и за връзки с чуждестранни спецслужби.

От шведската компания още не са коментирали обвинението на иранския министър, след като на по-ранен етап предположиха, че действията срещу тях може да са заради бизнес модела ѝ.

Финансовият директор на "Орифлейм" Гейбриъл Бенет определи като "смехотворни" твърденията за пирамида, но отказа да коментира подробно тези "слухове", посочва агенцията. Бенет подчертал, че фирмата не участвала в никакви политически дейности в Иран. Той добавил, че "работи с посолството, за да разбере какво става" и с надеждата да получи уверения, че служителите на "Орифлейм" ще бъдат освободени.

Местни медии твърдят, че един от задържаните има двойно гражданство - иранско и шведско. Според Бенет, сред тях има един швед и още един чуждестранен гражданин.

Споделяне

Още от Свят