Иран обвини САЩ за атентат срещу революционните гвардейци

Председателят на иранския парламент Али Лариджаниобвини Съединените щати, че са замесени в атентата, извършен в неделя срещу висши офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. По данни на министерството на вътрешните работи при атентата в град Сарбаз, провинция Систан-Белуджистан, са загинали най-малко 29 души и са ранени 28. Според иранското държавно радио, цитирано от световните агенции, загиналите са 31.

"Ние смятаме, че последните терористични акции са резултат от действията на Съединените щати и показват американската враждебност спрямо нашата страна", заявил Лариджани. Президентът на САЩ Барак "Обама бе заявил, че ще протегне ръка на Иран, но с тази акция той изгори ръката си. Иранският народ с основание не вярва на промените, обещани от американското правителство", добавил председателят на парламента.

По-рано в неделя иранската държавна телевизия цитира информирани източници, според които Великобритания била пряко замесенав атентата. 

Сред загиналите са шестима висши офицери от Корпуса, включително заместник-командващият сухопътните войски, генерал Нур-Али Шущари и  командващият Корпуса в провинцията генерал Мохамад Захех, както и няколко племенни старейшини.

Според агенция ИРНА командващите пътували за среща с племенни старейшини, когато атентатор самоубиец се самовзривил до автомобила им.

Иранската телевизия по-късно съобщи, че атентатът бил извършен в град Сарбаз от терорист, който влязъл в зала, където се провеждала среща на старейшини от шиитската и сунитската общност с участието на висшето командване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, и задействал взривното устройство, прикрепено към тялото му.

Отговорност за нападението пое сунитската екстремистка групировка "Джунд Аллах" (Войници на Бога). Техеран обвинява САЩ, че подкрепят групировката, за да създават нестабилност в страната, но Вашингтон отхвърля тези обвинения, отбелязва Ройтерс.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?