Иран обяви, че инсталира ново поколение центрофуги за обогатяване на уран

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в комплекса Натанз през април 2008 година

Иран започна да инсталира миналия месец ново поколение центрофуги за обогатяване на уран в ядрения обект в Натанз, заяви шефът Иранската организация за атомна енергия Ферейдун Абаси-Давани, цитиран от ирански медии и Ройтерс.

"От миналия месец започна инсталиране на ново поколение от тези машини в комплекса Шахид Ахмади Рошан (Натанз)", заяви Абаси-Давани, цитиран от иранската студентска информационна агенция (ИСНА). "Произведохме центрофугите по план и постепенно ги внедряваме, за да завършим изпитанията, свързани с новото поколение".

Агенцията за атомна енергия на ООН уведоми членуващите в нея държави, че Иран е обявил намерение да използва модерни машини за обогатяване на уран - технологичен скок, който ще му позволи значително да ускори дейности, предизвикващи страх у Запада, че могат да послужат за създаване на ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Според иранската информационна агенция Фарс Абаси-Давани е казал днес, че новото поколение центрофуги са за обогатяване на уран в по-ниска степен - с чистота под 5 процента - а не за обогатяване до 20 процента, което най-много тревожи Запада.

Същевременно Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Иран започнаха в Техеран преговори в опит да изгладят различията по иранските ядрени дейности, съобщи ДПА.

Очаква се делегацията на МААЕ, ръководена от главния инспектор Херман Накертс, да настоява за достъп до документи, ядрени служители и особено до военната база Парчин, където се твърди, че се изпробват части за ядрени оръжия.

Техеран заяви вчера, че е възможно да позволи на инспектори на МААЕ да посетят Парчин, при положение че бъде признато правото на Иран да разработва ядрена програма за граждански цели.

През последната година МААЕ и Иран проведоха редица срещи. Те обаче не доведоха до споразумение за условията, съгласно които да се извършат подобни проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?