Иран обяви, че ще започне да обогатява уран до равнищата, от които се нуждае

Президентът на Иран Хасан Рохани

След 7 юли Иран ще започне да обогатява уран до равнищата, от които се нуждае, надхвърляйки ограничението от 3,67 на сто според подписаната през 2015 г. ядрена сделка, предаде Ройтерс.

Ако останалите страни по споразумението между Иран и световните сили не изпълнят поетите ангажименти, ядреният реактор в Арак ще се върне към предишните си дейности след 7 юли, подчерта иранският президент Хасан Рохани пред държавната телевизия ИРИБ.

САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение преди повече от година и наложиха отново санкции на Иран.

В понеделник иранските власти потвърдиха, че страната е надхвърлила ограничението за запасите си от ниско обогатен уран. Увеличаването на запасите и обогатяването на уран до по-високи от предвидените равнища приближава Иран до създаването на достатъчно материал за производството на ядрена бомба - нещо, към което страната отрича да се стреми, но споразумението от 2015 г. целеше да предотврати, отбелязва АП.

"Нашият съвет към Европа и САЩ е да се върнат към логиката и масата за преговори", подчерта Рохани. "Върнете се към разбирателството, към зачитането на закона и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. При тези условия всички можем да спазваме ядреното споразумение".

Вчера някои европейски сили призоваха Иран да се откаже от увеличаването на запасите си от уран и да се въздържа от други стъпки, които подкопават ядреното споразумение.

Днес Франция предупреди Иран, че няма да спечели нищо, ако излезе от споразумението, предаде Франс прес.

"Иран няма да спечели нищо, излизайки от споразумението от Виена", заяви говорителка на френското външни министерство. Тя добави, че "поставянето (на сделката) под въпрос само ще засили вече нарасналото напрежение в региона".

Смята се, че Иран се нуждае от още около година за създаването на достатъчно материал за производството на една ядрена бомба, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?