Иран обяви протестите за потушени, но шефът на ЦРУ не счита така

Адвокат на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад отрече да е бил арестуван

Антиправителствените протести са заменени от проправителствени

Макар  Иранската революционна гвардия да заяви в неделя, че народът и силите за сигурност на страната са потушили антиправителстевите протести, директорът на ЦРУ Майкъл Помпео смята, че не бива да се считат за приключили демонстрациите срещу властта в Техеран.  

В интервю за телевизия "Фокс нюз" заяви, че иранският режим и заплашен от насилие. Според него в ислямската република властва "теократичен режим, обърнат към миналото". Той упрекна представителите на светското и духовното управление на страната в нееднократно потушаване на масови протести на иранците в миналото.

"Очаквам иранците да продължат с метежите против властта", предупреди шефът на ЦРУ. Според него не са приключили протестите, за които категорично да отрече да стои ЦРУ, както твърди Техеран.

"Всичко е дело на иранския народ, той започна и продължава това, търсейки по-благоприятни условия за живот и освобождаване от теократичния режим", каза Попмео.

Според неговите думи американският президент Доналд Тръмп подкрепя иранския народ и иска той да има право на глас (при вземане на важни решения). Помпео каза, че между САЩ и основните му партньори в Европа няма разногласия по повод акциите в Иран.

Иранската революционна армия съобщи още, че от ареста са били пуснати повечето граждани, които са били увлечени в безредиците.

В изявление, публикувано от агенция Сепахнюз, гвардията твърди, че всички безредици, създадени от чужди врагове като Съединените щати, Израел и Саудитска Арабия, са били победени, предаде Ройтерс в неделя.

Иранският парламент се събра на закрито заседание, за да обсъди седмицата, белязана от анти-правителствени демонстрации - най-масови в страната след спорното преизбиране на Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. 22 души загинаха, а над 1 000 бяха ранени по време на демонстрациите срещу корупцията и тежката икономическа ситуация в Иран. Агенция Ройтерс цитира свои източници, според които протестите срещу управляващите са стихнали, след разполагането на отряди на революционната гвардия в повечето големи градове.

Адвокат на бившия президент на страната Махмуд Ахмадинеджад опроверга появило се съобщение за ареста му, заради негови изявления на антиправителствените протести, които в Техеран смятат за призив към "разпалване на безредици". Според вестник "Ал Кудс ал Араби" задържането на Ахмадинеджад станало с одобрението на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей по време на визита в град Шираз, предаде руската агенция ТАСС.

В реч пред демонстранти в южния ирански град Бушер миналия четвъртък бившият президент заявил, че "някои от чиновниците живеят далеч от проблемите на хората и не знаят нищо за реалната ситуация в обществото", пише вестникът. Ахмадинеджад подчертал също, че "хората са недоволни" от правителството на президента Хасан Рохани, което обвинил в монополизиране на властта и ресурсите.

Иранската агенция "Фарс“ пък цитира официалният представител на силите за вътрешна сигурност Саид Мантозер Ал Махди, според когото под гаранция са били освободени повечето от гражданите, задържани по време на безредиците в редица градове на страната.

За тях било преценено, че са били увлечени от бунтовниците. "Но онези, които със своите действия са оскърбили Ислямската република и започнаха метежа, остават под стража и ще отговарят за действията си пред съда, посочи Ал Махди.

Той потвърди, че в резултат на протестите, започнали на 28 декември, са загинали 20 души, сред които има и представители на силите на реда.

Недоволството тръгна срещу повишаването на цените в страната, но прерасна в антиправителствени протести и по време на безредиците бяха арестувани над 450 души. Демонстрациите обаче бяха потушени, а в последните дни в страната се състояха проправителствени шествия с участието на милиони иранци.

Държавната телевизия в Техеран показа кадри от такива демонстрации в няколко големи града и в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят