Иран обяви Централното командване на САЩ за "терористична организация"

Иранският външен министър Мохамад Зариф

Иран обяви, че "смята Съединените щати за държава спонсор на тероризма", а американските сили в Близкия изток, Африканския рог и централна Азия за "терористични групи", съобщи снощи иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

ИРНА цитира официално комюнике на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, който представя това решение като "реципрочна мярка" срещу "незаконното и безсмислено" решение, взето по-рано вчера от Вашингтон, да включи иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция в американския списък на чуждестранни терористични организации.

Според Висшия съвет за национална сигурност на Иран решението на Вашингтон представлява "голяма заплаха за регионалната и международна сигурност и мир".

Иранският външен министър Мохамад Зариф по-рано вчера призова съвета да включи в иранския списък на терористичните групи Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за военните операции в Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен.

Решението на Вашингтон беше приветствано от израелския премиер Бенямин Нетаняху, от Саудитска Арабия и от Бахрейн, допълва Ройтерс. Решението беше разкритикувано от Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят