Иран очаква доставка на руски ракети до края на годината

Иран очаква доставка на руски ракети до края на годината

Иран очаква доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 до края на годината, заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани, цитиран от Асошиейтед прес.

Смятам, че до края на годината те ще бъдат доставени, каза Шамхани пред журналисти в кулоарите на среща на секретарите на съветите за сигурност от страните членки и страните наблюдатели в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), провеждаща се в Москва.

Шамхани отбеляза, че искът за неустойка от 4 милиарда долара, подаден преди време в женевски съд за неизпълнение на договора от страна на Русия, ще бъде оттеглен само след доставката на ракетните комплекси.

Руският му колега Николай Патрушев каза, че доставката ще зависи от руските производители.

След постигнатото рамково ядрено споразумение между световните сили и Техеран руският президент Владимир Путин подписа вчера указ, с който отмени ембаргото за доставка на комплекси С-300 на Иран. През 2010 г. доставката беше забранена от тогавашния президент Дмитрий Медведев под натиска на Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят