Иран очаква от Русия доставка на зенитно-ракетни комплекси

Министерството на външните работи на Иран очаква доставката на зенитно-ракетни комплекси Ес-300 от Русия в най-близко време, предаде Франс прес, като цитира изявление на
заместник-министъра Хосейн Амир Абдолахиан пред РИА Новости след срещата му с руския зам.-външен министър Михаил Богданов в Москва.

"Преговорите и срещите по този въпрос завършиха много успешно. Смятам, че не остава много време до практическото приключване на този въпрос, което, дай Бог, ще стане много скоро, при първа възможност", заяви иранският дипломат.

Руският му колега не потвърди думите му.

Иранският дипломат заяви, че е обсъдил с Богданов, който е специален представител на президента на Русия за страните от Африка и Близкия изток, ситуацията в Йемен и други страни от региона, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Разговорите ни продължиха около четири часа, имаме близки позиции относно Йемен", добави той.

По думите му в Техеран смятат действията на Саудитска Арабия в Йемен за стратегическа грешка.

"Тази стратегическа грешка, тази агресия, излизаща извън рамките на международното право, доведе до плачевни последици за региона и за народа на Йемен, като гибел на цивилни, разрушаване на инфраструктурата на страната, укрепване на теророристични групировки", заяви той.

Двете страни са се договорили за да продължат съвместните усилия за намиране на политически изход от кризата в Йемен, заяви иранският представител и напомни съвместния опит на двете страни в уреждане на конфликти в Близкия изток.

По думите му "именно координираните действия на Техеран и Москва са предотвратили "свалянето на законната власт в Сирия и идването на власт там на терористи".

Движението на шиитите хуси "Ансар Аллах" е реална и влиятелна сила в Йемен и трябва да участва в преговорите за уреждане на конфликта, заяви той, като подчерта, че "страните,
които са натрапили на Йемен тази война, нямат право да играят роля в уреждането, те трябва да бъдат наказани за човешките и финансови загуби, които са причинили на народа на Йемен".

Иран няма да допусне повторение в Сирия на "либийския сценарий, подчерта пратеникът на Техеран.

"Ние сме за запазването в Сирия на режим, отговорен за своите действия, а не за власт на групировки, които само сеят хаос. Искам категорично да заявя: Иран подкрепя Сирия и няма да позволи тя да се превърне в нова Либия, макар че терористите вече ѝ нанесоха големи вреди", заяви Абдолахиан.

Разногласията относно Сирия няма да окажат негативно влияние на отношенията на Техеран и Анкара, които са стратегически, заяви Абдолахиан. По регионални въпроси има разногласия, в това число за Сирия, но двете страни няма да позволят тези разногласия да окажат влияние на стратегическите отношения между тях, каза той.

Според него не е изключено в крайна сметка да Бъде постигнато взаимно разбирателство с Турция по сирийския въпрос.

Според иранския дипломат "двойните стандарти", прилагани от САЩ поощряват "Ислямската държава" да продължава престъпленията си. По думите му терористичните групировки в Ирак и Сирия не биха постигнали такива успехи, ако не са се ползвали с подкрепата на западните страни и техните специални служби.

"Но терористите никого няма да пощадят, при първа възможност ще се обърнат срещу бившите си покровители", добави той.
"Иран ще оказва решителна помощ на страните, които се сблъскват със заплахите на тероризма", подчерта той.

Помощта за Ирак се ограничава с изпращането на военни съветници и носи изключително консултативен характер.

"Не сме изпращали никакви въоръжени сили в Ирак, но по молба на иракското правителство наши военни съветници сега са там за борба с тероризма".

На въпрос дали Техеран ще засили подкрепата за иракското правителство след завземането от ИД на провинция Анбар и град Рамади, Абдолахиан подчерта, че Техеран "ще използва всички
възможности, за да окаже подкрепа за Ирак, но и други страни трябва да изпълнят задълженията си в борбата с тероризма".

Споделяне

Още от Свят