Иран осъди американската политика в Ирак

Иран остро атакува американската политика в Ирак, като заяви, че присъствието на американските сили за сигурност са причина за насилието в арабската страна, предаде в петък ББС.

САЩ трябва да представят ясен план за изтегляне на силите си от Ирак, за да бъдат възстановени мирът и стабилността, заяви иранският министър на външните работи Манушер Мотаки по време на международна конференция за стабилизирането на Ирак в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Мотаки обясни, че причината за увеличаването на терористичните нападения в Иран е грешният подход на международните сили за сигурност. САЩ трябва да поемат цялата отговорност за окупацията на Ирак и не трябва да сочат с пръст или прехвърлят вината на другите, добави още той.

Иранският външен министър призова и за незабавно освобождаване на петима ирански дипломати, които бяха заловени от американските войници в Северен Ирак през януари. Това допълнително влоши отношенията между Техеран и Вашингтон.

По-рано САЩ обвиниха Иран и Сирия, че позволяват на чужди бунтовници да влизат в Ирак.

Иракският премиер Нури ал Малики също призова съседните страни да спрат да финансират терористи и да блокират влизането им в Ирак. Няма да позволим терористични организации да използват иракската територия за целите си, коментира още той.

Речта на Мотаки разгневи иракската делегация на форума, която се опитва да посредничи за решаване на споровете между Съединените щати и Иран. Очакваше се след форума да се проведат първите разговори на високо ниво между САЩ и Иран за последните 30 години. Единствената среща, която се проведе, обаче бе между посланиците на двете страни.

Коментарите на иранския външен министър целяха разчистване на сметки, заяви помощник на Малики, пожелал да запази анонимност.

Споделяне

Още от Свят