Иран още не е прекратил програмата за обогатяване на уран

Говорител на иранското външно министерство заяви днес, че предстои Иран да прекрати програмата си за обогатяване на уран и така се отрече от предишното си изявление, че програмата вече е прекратена, предаде Ройтерс.

Обсъждаме и проучваме как процесът за обогатяване на уран да бъде прекратен, каза Хамид Реза Асефи по телефона за Ройтерс след пресконференцията си.

Във вторник Иран се съгласи да прекрати програмата си за обогатяване на уран и заяви готовността си за извършването на внезапни инспекции на ядрените му обекти.

Он иранското външно министерство съобщиха, че все още се проучва как да бъде прекратен цикъла на обогатяване на уран.

31 октомври е срокът, който ядреният регулатор на ООН даде Иран, за да докаже, че не се опитва да развива ядрени оръжия.

Атомната агенция на ООН - МААЕ - до 20 ноември ще съобщи дали Иран отговаря на поставените му изисквания.

По-рано тази седмица след разговори с външните министри на Германия, Великобритания и Франция Иран се съгласи да прекрати "временно" програмата за обогатяване на уран, както и да подпише допълнителния протокол към Споразумението за неразпространение на ядрено оръжие. Иран твърди, че развива ядрена дейност единствено за мирни цели.

В четвъртък Техеран предаде на МААЕ доклада за ядрените си дейности. В неделя екип на агенцията пристигна в иранската столица, за да верифицира на място акуратността на посочените в доклада данни, предаде Би Би Си.

Петима експерти на МААЕ ще провеждат интервюта и инспекции на ядрени инсталации и ще вземат проби от обекти, за които намерят за нужно.

Проверките ще се фокусират върху процеса на конверсия на уран, лазерно обогатяване и центруфугиране, тъй като в някои предишни проби бяха открити следи от високо обогатен уран за военни цели.

Споделяне

Още от Свят