Иран от днес обогатява уран над разрешеното

След като САЩ скъсаха ядреното споразумение от 2015 г., Техеран започна да прави същото

Иранският президент Хасан Роухани инспектира иранските ядрени мощности. Снимка: Архив

Иран започва да обогатява уран на ниво, по-високо от предвиденото в ядрената сделка, съобщи заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи.

"Ще преминем прага от 3,67%", заяви Аракчи по време на съвместна среща на членовете на иранското правителство и представителя на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди.

Според Камалванди обогатяването на уран може да започне още в понеделник, остават техническите въпроси.

В същото време Техеран даде на страните от ядрената сделка 60 дни, за да разрешат исканията на Иран по нея.

"Ако тези възможности не бъдат използвани, никой не трябва да се съмнява в нашата сериозност, че намаляването на ангажиментите ни ще продължи на всеки 60 дни," каза Аракчи.

САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение през май 2018 г. и въведоха отново санкции срещу Иран, включително вторични, т.е. срещу други страни, работещи с Техеран.

След 12 месеца Иран също обяви прекратяването на редица точки от Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма - по отношение на обогатен уран и тежка вода.

Техеран обясни решението си като отговор на действията на Вашингтон, както и на неспособността на останалите членове (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия) адекватно да разрешат възникналите проблеми.

Съвместният всеобхватен план за действие, приет от шестте медиатори (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия) и Иран през 2015 г., предвижда, наред с други неща, че Техеран ще поддържа ниво на обогатяване на уран от 3.67% за 15 години и запасите от уран, обогатени до това ниво, няма да надвишават 300 килограма. Излишните количества уран ще се продават на пазарни цени и ще се доставят на чуждестранен купувач в замяна на природен уран.

Преди дни Техеран обяви, че от 7 юли започва да обогатява уран до 5%, тъй като "подобна стъпка е в интерес на развитието на иранската ядрена енергия". Още на 8 май иранският президент Хасан Роухани заяви, че страната преустановява изпълнението на част от задълженията си по ядрената сделка от 2015 г. и дава на другите участници два месеца, за да се върнат към изпълнение на споразумението.

В понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше информирана, че Иран е надвишил границата от 300 кг нискообогатен уран, който е разрешен от ядрена сделка. За 10 юли е насрочено специално заседание на Съвета на гуверньорите на МААЕ за развитието на събитията около иранското ядрено досие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят