Иран отказа да пусне самолета на Борисов на път за Саудитска Арабия

Премиерът: С Техеран сме в прекрасни отношения, но сме приятели и с други

Сн. БГНЕС
Иран отказа да допусне българския правителствен "Еърбъс" да премине през неговото въздушно пространство на път за Саудитска Арабия. Според неофициална информация във вторник Техеран е вдигнал под тревога свои изтребители, които са пресрещнали българския самолет. Това е наложило промяна на маршрута през Турция и Ирак.
 
Правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов е на историческо първо посещение в Саудитска Арабия в момент на силно напрежение между Рияд и Техеран. 
 
На въпроса какъв точно е проблемът Борисов коментира в Рияд, "че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре". 
 
"Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни", добави Борисов, цитиран от БТА.
 
"Техническо недоразумение" 
 
По-късно в сряда Министерството на външните работи извика за обяснения временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги.
 
"Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение", съобщиха от външно министерство.
 
"Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години", посочиха още от МВнР. 
 
По-късно от посолството на Иран разпространиха съобщение, в което се твърди, че е имало несъответствие на българския полет с предварително подадените данни.Тази информация обаче беше опровергана от българските власти.
 
"Посолството на Ислямска република Иран в София желае да информира, че в отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 8 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителствения самолет, превозващ Н.Пр. г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, и придружаващата го делегация, над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 9 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено", пишат от посолството.

"Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни", се казва още в съобщението.

 
Отказ в последния момент
 
Българският външен министър Екатерина Захариева обясни от своя страна в Рияд, че самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полета, но в последния момент Техеран е отказал да го допусне.
 
За да излезе от ситуацията, екипажът се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за полет над иракска територия, обясни вицепремиерът.
 
"Веднага след като кацнахме, нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така", добави тя. 
 
Захариева заяви, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през въздушното пространство на Иран - и за отиване, и за връщане - още преди осъществяването на полета и че "всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни". 
 
Бившият шеф на "Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев коментира пред бТВ, че е имало не  повече от 4-5 случая изтребители да се вдигнат и да прехванат правителствен самолет. По думите му такива ситуации са възниквали например над Италия, Швейцария и Израел, като причините обикновено са били свързани с липса на комуникация.
 
Практиката е правителственият самолет да се подчини на заповедите, като може да бъде принуден и да се приземи.
 
Спирала от конфликти между Рияд и Техеран 
 
Българската делегация в Саудитска Арабия е водена от премиера Бойко Борисов, като в състава ѝ е и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Това е първото в историята посещение на български премиер в Саудитска Арабия.
 
То става в момент на силно напрежение в Близкия Изток. Саудитска Арабия и Иран си оспорват лидерството в мюсюлманския свят и са в непрекъсната спирала от конфликти.
 
Саудитска Арабия обвинява Иран, че води война срещу кралството и смята върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей за "новия Хитлер в Близкия изток".
 
Двете държави са част от войната в Йемен. Иран подкрепя бунтовниците хуси, докато Саудитска Арабия води военната коалиция срещу тях.
 
По-рано този месец противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия прихвана балистична ракета край североизточните покрайнини на Рияд, която бе изстреляна от Йемен. Според режима в Саудитска Арабия отговорността за случилото се носи Техеран.
 
Между двете страни има напрежение и по линия на проиранската групировка Хизбула в Ливан. 
 
По-рано този месец близкият до кралския двор ливански премиер Саад Харири докато бе на посещение в Рияд обяви, че подава оставка. Тази седмица обаче той каза, че иска да остане министър-председател, но това зависело от Хизбула.

Споделяне

Още по темата

Още от България