Иран отказва да даде урана си, Русия плаши със санкции

Иран отказва да даде урана си, Русия плаши със санкции
Техеран отказва да изпраща своя нискообогатен уран за последваща обработка зад граница, заяви в събота в интервю за иранската агенция ИРНА шефът на парламентарната комисия по национална сигурност и международна политика Аладин Боруджери. В същия ден в интервю за "Шпигел" руският президент Дмитрий Медведев не изключи налагането на санкции срещу Иран, ако няма напредък в разрешаването на ядрения му проблем.

"Иран не се кани да предоставя никаква част от от своите 1200 кг уран, които са обогатени на 3.5 процента за получаване на суровина, обогатена на 20 процента", заяви високопоставеният парламентарист. Боруджерди също така смята, че е необходимо да се намери нов компломисен вариант за достаките на гориво за изследователския реактор в Техеран.

Според Медведев обаче "ако бъдат постигнати договорености по програмата, свързани с обогатяването на уран и неговото използване на територията на Иран за мирни цели, то ние с удоволствие ще участваме". 

"Ако обаче иранското ръководство заеме по-малко конструктивна позиция, то теоретически и възможно всичко", каза Медведев. По думите му въпросът е бил обсъден с американския му колега Барак Обама.

"Ние не бихме искали всичко това да приключи с приемането на международно-правни санкции, защото по принцип това е много сложна и опасна посока. Но ако няма движение напред, никой не изключва и такъв сценарий", заяви руският президент.

Предложеният от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) вариант предвижда уран на ислямската република ще бъде изпращан за обогатяване в Русия, а самото ядрено гориво ще се произвежда във Франция. В замяна МААЕ очаква закриването на иранските ядрени заводи. Много политици и общественици в страната обаче са против.

Към момента се знае за два завода за обогатяване на уран в Иран, за които Западът се притеснява, че може да произведат ядрено оръжение.. 
Споделяне

Още от Свят