Иран отмени екзекуцията на американец, осъден за шпионаж

Амир Мирза Хекмати

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда, издадена срещу американец с ирански произход, обвинен в шпионаж за ЦРУ, и разпореди делото срещу Амир Мирза Хекмати да бъде преразгледано. Това съобщиха в понеделник световните агенции, цитирайки прокурорът Голам Хосейн Мохсени-Еджеи. Той обясни, че съдът е намерил слабости в делото, анулирал е екзекуцията и е наредил то да бъде преразгледано в друг съд.

Роденият в Аризона в семейство на иранци 28-годишен Хекмати бе арестуван през декември миналата година, след като пристига в Иран от Дубай. Министерството на разузнаването на Иран го обвинява, че е бил обучаван в бази в съседен Афганистан и Ирак. Иранските съдебни власти заявиха, че Хекмати е признал за връзки с ЦРУ, но е отрекъл да има намерение да навреди на Иран.

Ирански съд го осъди на смърт през януари по обвинение, че е шпионин на ЦРУ. Белият дом и Държавният департамент на САЩ отрекоха младият мъж да е спецагент, а роднините на Хекмати обясниха, че той е отишъл в Иран на гости на баба си.

Хекмати е имал двойно гражданство. Баща му Али е професор в колеж във Флинт, Мичиган. Хекмати бе първият американски гражданин, осъден на смърт в Иран след Ислямската революция през 1979 г., припомнят световните агенции.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?