Иран отрече твърденията на САЩ, че подстрекава насилието в Багдад

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отрече твърденията на администрацията на Буш, че Иран подстрекава насилието в Ирак, предаде в понеделник ББС.

По думите му обвиненията са опит да се прикрие провалът на американската политика в Багдад. Иран се дистанцира от “всички конфликти”, а мирът в Ирак няма да се възстановен, докато там има чужди войски, посочи президентът.

Това стана след като в неделя американски военни заявиха, че разполагат с доказателства, че Иран предоставя оръжия на шиитските бунтовниците, които нападат американската армия.

Става въпрос за разновидности на шрапнелните бомби, чиято мощност може да унищожи танк. От подобни взривове от юли 2004 г. са загинали над 170 души.

Американските военни анализатори смятат, че тези устройства се произвеждат в Иран и тайно се доставят на иракските бунтовници, като зад доставките стоят висши чиновници на Техеран.

Според Ахмадинеджад обвиненията на САЩ служат за извинение за удължаване на престоя на американската армия в Ирак. Твърденията на американските войски трябва да бъдат доказани в съда, каза още той в интервю за американска телевизия.

Ние ясно посочихме, че липсата на сигурност в Ирак не е в наш интерес, подчерта той.

По-рано през деня иранският външен министър Мохамед Хусеини определи твърденията като необоснована пропаганда. Вашингтон има дълъг опит във фабрикуването на доказателства, отбеляза той.

Конгресмени от Демократическата партия в САЩ също разкритикуваха позицията на Буш. Те призоваха администрацията на президента да бъде по-предпазлива в изказванията си.

Сенаторът Крис Дод от Демократическата партия каза, че и преди администрацията на Буш се е опитвала да преиначава доказателства.

Гледам на този доклад с известен скептицизъм, обясни той. Няма съмнение, че до някаква степен Иран е замесен и че проблемът с насилието в Ирак е сериозен. Само че имам чувството, че Буш подготвя почвата за нападение срещу Техеран, допълни той.

Междувременно президентската администрация отрече да планира нападение срещу Иран, но потвърди, че има намерение да използва военна сила, за да се справи с всяка иранска намеса в Ирак.

Сенатор Джак Рийд отбеляза, че не е ясно дали става въпрос за политика на иранското правителство или бомбите са доставяни от самостоятелно действащи елементи в неговите редици.

В крайна сметка Иран иска стабилен Ирак и е необходимо САЩ да влязат в преговори с него, заяви друг демократ от горната камара на Конгреса - Джон Кери.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?