Иран планира първи контакти със Саудитска Арабия от близо две години

Иран планира първи контакти  със Саудитска Арабия от близо две години
Делегация от Саудитска Арабия се очаква да посети в близките седмици Иран, съобщи иранското външно министерство, цитирано от ДПА.
 
Това ще е първият дипломатически контакт между двете регионални сили за последните почти две години. 
 
Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми каза в интервю, разпространено от държавната информационна агенция ИРНА, че след като завършат празненствата, свързани с годишното поклонение пред светите места на исляма, ще има размяна на делегации от двете страни.
 
Те ще посетят посолствата си, които са празни, откакто двете страни скъсаха дипломатическите отношения. Хаджът, приключва утре, уточнява ДПА. 
Иран от няколко седмици показва, че е готов да нормализира отношенията с регионалния си съперник.
 
Миналия месец, без да споменава изрично Саудитска Арабия, иранският президент Хасан Рохани каза, че за да има мир, страната му "трябва да се обърне към всички съседни страни и да ги прикани заедно с нея да постигнат тази цел". 
 
Рияд скъса отношенията си с Техеран през януари 2016 г., след като разярена тълпа нападна саудитското посолство в иранската столица в отговор на решението на Саудитска Арабия да екзекутира шиитския духовник дисидент Нимр ан Нимр, обвинен в тероризъм.
Споделяне

Още от Свят