Иран подкрепя идеята за 6-месечен преходен период в Сирия

Във Виена започна международната среща, ключът са успех е в отношенията САЩ-Русия и Саудитска Арабия-Иран

Иран даде днес знак, че предпочита в Сирия да има шестмесечен преходен период, последван от избори, на които да се реши съдбата на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс.
Това е очевидна отстъпка от страна на Техеран на първата мирна конференция, в която бе поканен да участва, отбелязва агенцията.

Новината съвпадна с началото на провеждащата се в петък във виенския хотел "Империал" международната среща за Сирия за намиране на политическо решение на конфликта. На равнище външни министри участват САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан, Египет и други. В срещата участват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

От китайска страна участва заместник-министърът на външните работи Ли Баодун. Сирийското правителство и опозиционни групи не са представени.

Срещата продължава повече от пет часа и не е известно кога ще приключи. Остават различията за съдбата на президента Башар Асад и за това кои сирийски групировки да бъдат смятани за терористични. Следващата среща за Сирия може да се състои на 3-4 ноември и на нея може да бъдат поканени делегации на сирийското правителство и опозицията, ако обаче бъде постигнато съгласие по въпроса кой представлява опозицията, е казал осведомен източник.

Снощи във Виена се състоя четиристранна среща, посветена на намирането на политическо решение на кризата в Сирия. Разговорите на външните министри на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция продължиха по-малко от час. Участниците са си разменили списъци на опозиционери, които би могло да участват в бъдещи срещи за уреждането на конфликта в Сирия, съобщи руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка.

Министерската среща за Сирия в петък може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта, заяви късно снощи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини. "Трябва да се прояви гъвкавост и да се разшири пространството за политически диалог. Ако нещата потръгнат добре, този "прозорец" може да се отвори", посочи Могерини.

Успехът или провалът на разговорите за Сирия тази седмица е свързан със съдбата на един човек, който дори не присъства на масата на преговори: президентът Башар ал Асад, отбелязва Асошиейтед прес.

Според източниците на информацията за 6-месечен преходен период, макар иранското предложение да е равнозначно на отказ от искането Асад остане на власт, засега не е ясно дали предложението наистина ще включва стъпки, които да доведат до отстраняването от власт на сирийския президент.

"Иран не настоява Асад да остане на власт завинаги", заяви иранският заместник-външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, който е и член на делегацията на страната си в преговорите във Виена.

Според високопоставен представител от Близкия изток, запознат с иранската позиция, Иран може след преходния период да лиши Асад от подкрепата си. "Всичко в тези преговори се върти около компромисите и Иран е готов да направи компромиси, като се съгласи Асад да остане на власт шест месеца", каза той за Ройтерс.

Срещата във Виена се провежда на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия, която продължава повече от четири години и отне живота на над 250 000 души. Над 11 милиона, или половината от населението на страната, са прогонени от домовете си, а хиляди сирийски бежанци се отправиха към Европа, предизвиквайки криза, която уплаши много от европейските държави.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че на международните преговори за Сирия във Виена днес може да бъде постигнат напредък в търсенето на политическо решение на конфликта, но в същото време призна, че това ще е много трудно, предаде Ройтерс. "Имам надежда. Не наричам това оптимизъм. Надявам се, че можем да намерим път напред. Ще е много трудно", заяви Кери пред репортери в австрийската столица.

Конфликтът в Сирия ще продължи още години, ако международната общност не предприеме действия за неговото уреждане, предупреди преди началото на преговорите британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна тази сутрин с египетския си колега Самех Шукри.

Западните страни и техните арабски съюзници възнамеряват по време на преговорите във Виена да повдигнат въпроса за прекратяване на огъня. Това заяви източник от една от западните делегации, а думите му бяха потвърдени от независим арабски източник, предаде ТАСС.

"Главната задача сега е да се спре насилието. Това ще бъде обсъждано днес", каза западният дипломатически източник. Събеседникът на ТАСС изрази мнение, че важен момент в установяването на примирие е спирането на операциите на руската авиация в Сирия.

"Разчитаме, че Русия ще ни послуша. По наши оценки операцията на руснаците в Сирия излиза скъпо, особено в условията на санкции". Западните столици смятат, че руската намеса е влошила ситуацията на терен и е изострила положението в хуманитарен аспект, каза той.

На преговорите за сирийския конфликт всички надежди за край на войната се възлагат на Иран и Саудитска Арабия, коментира вестник "Гардиън". Британският всекидневник отбелязва, че докато всички заинтересовани страни в региона се готвят да седнат на масата за преговори, нито сирийското правителство, нито опозицията са били поканени във Виена и всякакви надежди за намиране на решение се възлагат на техните покровители, съответно Иран и Саудитска Арабия. Вестникът пише също, че в навечерието на разговорите не е имало някакви видими промени в твърдолинейните позиции на двете страни и надеждите за постигане на значим напредък изглеждат малки.

Ненавистта между Саудитска Арабия и Иран заплашва преговорите за войната в Сирия, пише вестник "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че за държавния секретар Джон Кери основното затруднение в непосредствен план ще е взаимодействието му с руснаците и иранците. По-голямото предизвикателство обаче може да се окаже помиряването на саудитците и иранците - дългогодишни съперници, превърнали Сирия в главното бойно поле в една разрастваща се марионетна война за надмощие в Близкия изток.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят