Иран получи нови самолети прeди старта на американските санкции

"Иран еър" подсилва авиопарка си преди санкциите на САЩ

Авиокомпания "Иран еър" обяви, че е получила доставени пет нови самолета, произведени от френско-италианската фирма А Те Ер (ATR) преди влизането в сила на американските санкции срещу Техеран, предаде Франс прес.

"Иран еър" сключи през април 2017 г. споразумение за закупуването на 20 нови самолета. Осем вече бяха доставени.

Договорът е застрашен от решението на САЩ да се оттеглят от историческото споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма. В резултат от това Вашингтон ще върне в сила икономическите санкции във вторник.

Иран казва, че тази икономическа изолация му пречи да поднови остаряващия си въздушен флот и по този начин се създава опасност за живота на хората.

През февруари 2018 г. компанията "Асеман еърлайнс" се наложи да спре да използва самолетите си А Те Ер след катастрофата на един от тях, при която загинаха всички 66 души на борда.

Първата фаза от новите санкции включва блокиране на финансовите транзакции и на вноса на суровини, както и санкции върху покупки в автомобилния сектор и гражданската авиация в Иран.

Втората фаза, която засяга по-конкретно петролния, газовия сектор и централната банка, ще бъде въведена на 5 ноември.

Миналата седмица френският министър на финансите Брюно Льо Мер изрази надежда, че САЩ ще разрешат да бъдат доставени на Иран осем самолета А Те Ер.

Тези машини са произведени от съвместно предприятие, съставено от европейската компания "Еърбъс" и италианската "Леонардо-Финмеканика". Но малко над 10 процента от частите им са произведени в САЩ, което поставя самолетите под ударите на американските санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес