Иран постави две условия за преговори с Тръмп

Доналд Тръмп и Хасан Рохани

След изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е готов да преговаря с ирански лидери без предварителни условия, представител на Иран постави две такива условия, съобщи ДПА.

Първо, Тръмп ще трябва да отмени изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и, второ, ще трябва да преустанови нови санкции срещу Техеран, преди да започнат иранско-американски преговори, заяви в Туитър съветникът на президента на Иран Хасан Рохани, Хамид Абуталеби.
"Връщане в ядреното споразумение, край на враждебните изказвания и уважение към иранския народ. Тогава може да се прокара път за излизане от настоящата ситуация", заяви Абуталеби.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф също подчерта, че решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран не благоприятства добри отношения.
"САЩ могат да се сърдят само на себе си за изтеглянето. Заплахите, санкциите и пи ар похвати няма да проработят. Опитайте с уважение - към иранците и към (международните) ангажименти", написа Зариф в Туитър.

Тръмп заяви по-рано, че евентуална среща с иранските лидери ще е полезна, "ако можем да договорим нещо полезно, а не загубата на хартия, която е другата сделка", имайки предвид постигнатото с международна подкрепа иранско ядрено споразумение от 2015 г. при управлението на предишния американски президент Барак Обама.

Иранските политици реагираха с подозрение на предложението на Доналд Тръмп за разговори, смятайки, че американският президент се опитва да задълбочи разделението между народа и държавата, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Вестникът цитира бившия вицепрезидент реформист Мохамад Али Абтахи, който смята, че предложението на Тръмп вероятно цели да засили обществения натиск върху Ислямската република, така че иранците да обвинят управляващите за последиците от санкциите. Тръмп си мисли, че само жестът да предложи преговори вече е победа за него, но изглежда изобщо не възнамерява да даде на Иран нещо в замяна, казва политикът.

Тръмп увеличава натиска върху Техеран от май, когато изтегли САЩ от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение между световните сили и Иран и върна санкциите. Действията му изостриха валутната криза в Иран, а това подхранва инфлацията в момент, когато общественият гняв срещу икономическите неправди расте. Протести избухват тук и там в Иран от месеци, а много иранци смятат, че Тръмп е подел кампания за смяна на режима, посочва вестникът. Няма индикации, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, който е и най-висшата инстанция при вземане на държави решения, е готов да позволи каквито и да било разговори със САЩ. За него враждебните отношения със САЩ остават идеологически стълб на Ислямската република, смятат цитирани от "Файненшъл таймс" анализатори.

Иранските лидери не приемат мисълта за преговори със САЩ и казват, че на президента Тръмп не може да се вярва, но 45-годишен ирански строителен предприемач обобщава онова, което мислят много от редовите иранци, пише в. "Ню Йорк таймс". Разбира се, че трябва да разговаряме с Тръмп. Какво лошо има в разговорите. Ще сме луди да не преговаряме, казва той, цитиран от вестника.

Вчера публичната покана на Тръмп изглежда занимаваше мислите на всички в Техеран. Все по-отчаяни, мнозина казват, че биха приели всяка възможност за облекчаване на икономическия батак в Иран. Иранският риал изгуби 80 процента от стойността си през последната година и почти 20 процента само в последни дни. Чуждите инвеститори напуснаха страната, за да избегнат новите американски санкции, които влизат в сила след по-малко от седмица. Почти всяка седмица протести заради цените или заплатите избухват на различни места в Иран с потенциала да се разраснат, ако стремглавият икономически срив продължи, припомня всекидневникът.

Предложението на Тръмп обаче изглежда парализира иранските лидери. Преки преговори със САЩ са против идеологията им. Те смятат, че да разговарят публично с Тръмп, когото определят като изключително невеж, своенравен, арогантен и примитивен, би било особено унизителна капитулация пред империализма и натиска, допълва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?