Иран потвърди, че преговаря със Саудитска Арабия

Говорителят на външното министерство Саед Хатибзаде

Иран днес за пръв път потвърди публично, че води преговори с основния си регионален съперник Саудитска Арабия, като каза, че ще направи всичко каквото може за решаване на двустранните проблеми, предаде Ройтерс.

Деескалацията на напрежението между двете мюсюлмански държави в региона на Персийския залив е в интерес и на двата народа и на региона, каза говорителят на външното министерство Саед Хатибзаде на предаваната по телевизията седмична пресконференция.

Говорителят каза, че Иран очаква резултата от преговорите и приветства решаването на проблемите, съществували между двете страни. Ще положим всички усилия в това отношение, увери Хатибзаде.

Посланик Райед Кримли - ръководител на отдела по политическо планиране в саудитското външно ведомство, миналата седмица каза за Ройтерс, че преговорите между Саудитска Арабия и Иран са насочени към намаляване на регионалното напрежение. Той допълни, че е твърде рано да се прецени резултатът и Рияд иска да види "истински действия".

Иран и Саудитска Арабия са вкопчени в съперничество, което се разиграва в прокси конфликти в целия регион, от Йемен до Сирия и Ирак.

Двете държави скъсаха дипломатическите си отношения през 2016 г.

Високопоставени представители в Близкия изток казаха миналия месец, че са проведени два кръга преговори.

Встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън промени дипломатическите сметки в Близкия изток.

Вашингтон се опитва да възобнови ядрената сделка с Иран, от която предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп, се оттегли, и призова Саудитска Арабия да сложи край на война срещу свързаните с Иран сили на хусите в Йемен.

Миналия месец източници казаха за Ройтерс, че Техеран е обещал да използва влиянието си, за да спре атаките на хусите срещу Саудитска Арабия, а в замяна иска от Рияд да подкрепи ядрените преговори.

Ядрените преговори във Виена между Техеран и световните сили се опитват да върнат Вашингтон и Техеран към пълно спазване на ядрената сделка.

Като ответна мярка на възстановените от Тръмп санкции през 2018 г. Иран наруши ядрените ограничения по договора, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят