Иран преговаря с Великобритания, Франция и Германия за край на войната в Йемен

Иран преговаря с Великобритания, Франция и Германия за край на войната в Йемен

Иран и европейските сили отбелязаха значителен напредък в разговорите за прекратяване на конфликта в Йемен. Техеран изяви желание да окаже натиск за прекратяване на огъня и облекчаване на хуманитарната криза там, твърдят представители на двете страни.

Преговорите започнаха през февруари като част от усилията да бъде предотвратено решението на президента Доналд Тръмп за оттегляне на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и за налагане на повторни санкции на Техеран. Те се водят отделно от ядрените преговори и имат за цел да уталожат американските опасения за регионалната роля на Иран и да покажат на Вашингтон, че Европа може да издейства компромиси от Техеран.
 
Фокусът беше главно върху конфликта в Йемен, където заклетите врагове - шиитски Иран и сунитското мюсюлманско кралство Саудитска Арабия се борят за влияние. Иран отрича саудитските обвинения, че оказва финансова и военна подкрепа на хусите в йеменската гражданската война и обвинява Рияд за задълбочаващата се криза.
 
"Заради хуманитарната катастрофа в Йемен, ние се съгласихме да работим с Великобритания, Франция и Германия за прекратяване на конфликта в Йемен", каза висш ирански служител за Ройтерс.
 
"Целта е да бъде прекратен огънят, за да се помогне на тези невинни цивилни. Ще използваме нашето влияние, за да съберем съюзниците си на масата на преговорите".
Трима европейски дипломати заявиха, че преговорите са отбелязали значителен напредък и че се движат в правилната посока.
 
Водената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяна от Запада, извършва въздушни удари срещу въоръженото движение на хусите във войната, започнала през 2015 г. с цел да бъде възстановено международно признатото правителство на Йемен.
 
Повече от 10 000 души бяха убити и три милиона вътрешно разселени, което причини най-тежката хуманитарна криза в света според ООН.
 
Регионалните съперници на Иран - Израел и Саудитска Арабия, приветстваха решението на Тръмп да се откаже от сделката на 8 май, защото договорът не е успял да обуздае "зловредното поведение на Иран в Сирия, Йемен и на други места по света".
 
Сценарият с кокошката и яйцето
 
През ноември Иран за първи път призна, че е замесен в йеменския конфликт, когато Мохамад Али Джафари, командващият елитната иранска Революционна гвардия, заяви, че Иран оказва помощ със съвети на съюзниците си в Йемен.
 
За да защитят Иран от нови американски санкции, европейските сили оказват натиск върху Техеран да бъде по-малко агресивен в региона, включително в гражданската война в Йемен.
"Иранците дадоха индикации, че сега желаят да предложат услугите си за връзка с хусите, за да се продължи напред", каза европейски служител, пожелал анонимност.
 
"Иранците сега поне признават, че съществува канал. Разбира се, те не казват, че контролират хусите и никога няма да го кажат, но признават, че имат определено влияние върху тях и че са готови да използват тези канали. Това е ново".
 
Високопоставеният ирански преговарящ по ядрените въпроси Абас Арагчи каза, че преговорите за конфликта в Йемен се водят паралелно с ядрените преговори с европейските страни, подписали споразумението, с което Иран прие да ограничи ядрената си дейност в замяна на отменяне на международните санкции.
 
"Ядреното споразумение не е свързано с регионалните въпроси. Иран няма да преговаря за влиянието си в региона, освен за Йемен заради хуманитарната криза там", каза Абас Арагчи пред държавната телевизия в неделя.
 
Втори европейски служител заяви, че обсъжданията с иранците за Йемен вървят "много добре".
 
"Те (иранците) ни казват, че са готови да работят по въпроса за прекратяване на огъня, но смятат, че саудитците не са готови. Така че се получава нещо като сценария с яйцето и кокошката. Нужно е сега от това да направим нещо конкретно", каза вторият служител.
Нито саудитски, нито йеменски, нито представители на хусите не отговориха на исканията ни за коментар.
 
Вашингтон, Париж и Лондон подкрепят намесата на Рияд в Йемен и предоставят оръжия и разузнавателна информация на Саудитска Арабия.
 
"Това е хуманитарно усилие. Въпросът е почти решен. Работим върху рамка" , каза друг ирански представител.
 
Арагчи обяви, че Иран и европейските сили ще се срещнат в средата на юни в Брюксел, за да продължат обсъждането на йеменския конфликт.
 
Франция, която подчерта важността на разширяването на ядреното споразумение със съществени преговори по други въпроси, ще бъде един от домакините на международна конференция за Йемен със Саудитска Арабия през юни, за да бъдат оценени нуждите от помощи за Йемен и евентуално да се помогне за съживяване на подкрепяните от ООН мирни преговори.
 
Не е ясно обаче как преговорите между Иран и европейските държави, подписали споразумението, ще се съчетаят с усилията на специалния пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс.
 
Грифитс заяви през април, че иска да представи план за преговори до два месеца за прекратяване на конфликта, но предупреди, че всякакви нови военни офанзиви могат "да свалят мира от дневния ред". 
 
 
По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят