Иран пренебрегна френското предупреждение за война

Иран пренебрегна френското предупреждение за война

Предупреждението на Франция, че светът трябва да се подготви за война заради иранската ядрена програма, срещна в понеделник гневния отговор на официален Техеран, съобщи ББС. Иранското външно министерство заяви, че “забележката”, направена от френския външен министър Бернар Кушнер, влошава ситуацията около неговата страна в международните отношения. Техеран обвини още, че Париж изпада в безсмислено подражание на Вашингтон.

Междувременно ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед Ел Барадей каза, че ще бъде направен последен опит за разрешаване на ядрената криза. Според него думите, че ще се използва сила, само пречат на разрешаването на проблема.

Последното споразумение между МААЕ и Иран има за цел да се изчистят въпросите около действията на страната по нейната ядрената програма в миналото. Техеран отрича обвиненията на САЩ и ЕС, че се опитва да създаде ядрени оръжия.

Новото обтягане на отношения бе причинено от думите на Кушнер в неделя, че около ядрената програма на Иран “ние трябва да бъдем подготвени за най-лошото, а най-лошото е война”.

“Временните пребиваващи в Елисейския дворец станаха изпълнители на волята на Белия дом и въведоха тон, който е по-твърд, по-заплашителен и по-нелогичен от този на Вашингтон”, се каза в отговора на Техеран.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?