Иран прикани Турция да не усложнява положението в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран прикани Турция да не затруднява още повече ситуацията в Сирия, след като първият турски дипломат хвърли вината за нарушенията на примирието върху съюзниците на Техеран , предаде Франс прес.

"Неконструктивните забележки на турски представители само ще затруднят още повече сегашната ситуация и ще изострят проблемите по пътя към политическо уреждане на сирийската криза", заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи предупреждение към режима на сирийския лидер Башар Асад и съюзниците му - Иран и Русия. "Щом погледнем кой нарушава (примирието), виждаме, че това е Хизбула, по-специално, шиитските групировки и режимът" на Асад, каза той и призова Иран "да упражни натиск върху шиитските милиции и режима".

Според Чавушоглу, ако движенията, подкрепяни от Иран и Сирия, включително Хизбула, продължат с тези нарушения, преговорите, насрочени за края на месеца в Астана под егидата на Русия, Иран и Турция, "може да се провалят".

Десетина бунтовнически групировки заявиха в понеделник, че замразяват участието си в подготовката за мирните преговори в Астана, обвинявайки режима, че нарушава режима на спиране на огъня, влязъл сила на 30 декември.

Но според говорителя на иранската дипломация примирието "неведнъж" е било нарушавано от "въоръжените опозиционни групировки", някои от които са подкрепяни от Турция. Той настоя Анкара "да вземе необходимите мерки", за да спрат тези нарушения и прикани Турция да не бърза да "заема неправилни позиции" и да обвинява другите.

Споделяне

Още от Свят